ЕС и САЩ – заедно срещу авторитаризма и корупцията

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b5d181 d0b8 d181d0b0d189 d0b7d0b0d0b5d0b4d0bdd0be d181d180d0b5d189d183 d0b0d0b2d182d0bed180d0b8d182d0b0d180d0b8d0b7d0bcd0b0

ЕС предлага на САЩ възстановяване на по-тясното трансатлантическо партньорство в различни геополитически терени. Брюксел ще настоява за съвместни ангажименти в борбата срещу надигащия се авторитаризъм, нарушенията на човешките права и корупцията.

Това се съдържа в огласения днес от Еврокомисията нов трансатлантически дневен ред за глобална промяна.

„С конкретните ни предложения за сътрудничество при бъдещата администраци на Джо Байдън изпращаме силно послание до нашите американски приятели и съюзници. Нека подмладим нашите връзки. Нямаме време да чакаме. Нека се захванем за работа“, призова върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Предложеният от Европа проект се простира в 4 сфери. Те съдържат първите стъпки за съвместна дейност, които ще действат като първоначална транасатлантическа пътна карта за справяне с главните предизвикателства.

За един по-здравословен свят

ЕС иска САЩ да се присъединят към неговото световно лидерство в насърчаването на глобалното сътрудничество в отговор на коронавируса, опазването на човешкия живот и поминъка, както и повторното отваряне на икономиките и обществата. Брйксел желае да работи заедно с Вашингтон за гарантиране на финансирането на развитието и справедливото световно разпределение на ваксините,  тестовете и леченията, подобряването на съвместния капацитет за готовност и отговор, улесняването на търговията с медицински продукти от жизнена важност, засилването и реформирането на Световната здравна организация (СТО).

Съхраняването на планетата и благоденствието

ЕС предлага създаването на всеобхватна трансатлантическа зелена програма за координиране на позициите и съвместно лидерство в усилията за амбициозни световни споразумения, като се започне с нулеви нетни емисии до 2050 г.  Сред предложенията на Брюксел са съвместна инициатива за търгтовията и борбата с климатичните промени, мерки за пердотвратяване на изтичане на въглерод, зелен технологичен алианс, световна регулационна рамка зе устойчиви финанси, съмместно лидерство в борбата срещу обезлесяването и засилване на защитата на океаните.

Технология, търговия и стандарти

ЕС иска да работи в тясно сътрудничество в САЩ, за да бъдат разрешени двустранните търговски спорове чрез договорени решения, да оглави реформата на СТО и да бъде създаден съвместен американско.европейски Търговско-технологичен съвет. Брюксел предлага също диалог с Вашингтон за отговорността на онлайн платформите и големите технологични фирми, съвместна работа за прозрачно данъчно облагане и срещу „изкривяванията“ на пазара, общ подход за защита на жизнено важните технологии. Други европейски предложения засягат сътрудничество в сферата на изкуствения интелект, срещу изтичането на данни и за въвеждането на регулации и стандарти.

По-сигурен, по-благоденстващ и по-демократичен свят

ЕС предлага възстановяването на по-тясното трансатлантическо партньорство, съвместна работа за засилване на координирането, като бъдат използвани всички налични инструменти, включително такива за упражняване на колективно влияния. Като за начало Европа ще участва пълноценно в предложената от новоизбрания президент Байдън Среща за демокрация. Съюзът иска също така съвместен отговор заедно с Америка за насърчаване на регионалната и глобалната сигурност, засилването на трансатлантическата и международната сигурност. Това трябва да става включително чрез нов европейско-американски Диалог за сигурност и отбрана.

ЕК призовава Европейския съвет да одобри предложените дневен ред и първи стъпки, преди всичко това да бъде представено на срещата ЕС-САЩ през първата половина на 2021 г.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тероризъм в Истанбул! Предотвратиха покушение на "Ислямска държава" срещу кмета на мегаполиса

0 (0) Покушение срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу е било предотвратено в последния момент, съобщава турският опозиционен в. "Джумхуриет". Нападението е било планирано от бойци на "Ислямска държава", които са били заловени, уточнява изданието. Позовавайки се на сайта Ода ТВ, "Джумхуриет" посочва, че групировката е заповядала на бойците си […]
d182d0b5d180d0bed180d0b8d0b7d18ad0bc d0b2 d0b8d181d182d0b0d0bdd0b1d183d0bb d0bfd180d0b5d0b4d0bed182d0b2d180d0b0d182d0b8d185d0b0 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.