Заради насаждане на страх: около 70% от учителите искат дистанционно обучение

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bdd0b0d181d0b0d0b6d0b4d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 d181d182d180d0b0d185 d0bed0bad0bed0bbd0be 70 d0bed182 d183d187

Около 70 на сто от учителите в гимназията и прогимназията искат преминаване към дистанционно обучение.

Това сочи проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", направено в рамките на четири дни сред 6100 педагози, обяви председателят на синдиката д-р Юлиян Петров в страницата си във фейсбук.

"71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г.", посочват от синдиката.

Раздвоени са обаче преподавателите по отношение на началния етап на обучение – 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение.

Подобен е резултатът срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Училище за политически цели

"Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини", посочва още д-р Петров. И споделя основната: "насаждане на мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19". "Българското училище е възможно най-безопасната среда", подчертва той, като допълва, че обратното се насажда "упорито" и се "използва с политически цели".

Д-р Петров посочва и за проблеми в комуникацията със здравните власти:

"Не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н (Костадин) Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ. Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, от РЗИ не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране."

Бърнаут

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството. Нито случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина – посочва още председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му това води до т.нар. бърнаут (прегаряне) на педагогическия персонал:

"Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта."

Ето какво описва председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3.11.2020.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит.

Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

Разбира се това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ.

Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването, регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-тата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се присъственото обучени в начален етап и предучилищна възраст, не може да замести социализацията и възпитанието, но за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност.

Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта.

Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.

Синдикат „Образование“ пледира да се пази живота и здравето на българските учители и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

 

 

Статията е копирана от clubz.bg. Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Александрова: Вирусът се изменя. Този, който "прескочи" от прилепа почти изчезва

0 (0) Две от мутациите на коронавируса, придизвикващ Covid-19, предизвикват интереса на учените. Едната е по-широко разпространена и вероятно помага да вируса да се разпространи по-добре, а другата е свързана с негов ген, който се самоизтрива и това е наблюдавано при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година. Това обясни […]
d0bfd180d0bed184 d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d180d0bed0b2d0b0 d0b2d0b8d180d183d181d18ad182 d181d0b5 d0b8d0b7d0bcd0b5d0bdd18f d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.