Заради презапазяване властите зоват: самолечението с антибиотик е опасно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bfd180d0b5d0b7d0b0d0bfd0b0d0b7d18fd0b2d0b0d0bdd0b5 d0b2d0bbd0b0d181d182d0b8d182d0b5 d0b7d0bed0b2d0b0d182

Няма недостиг на медикаменти, а самолечението с антибиотик е опасно.

Това трябваше да е основното послание на провелата се днес среща на здрвния министър Костадин Ангелов с представители на фармацевтичния бранш. Тя бе породена от голямото търсене на пазара на антибиотични средства, които се използват за лечение на коронавируса и идва на фона на отправения от фармацевтите в аптеките призив властите да вземат отношение по проблема, че много пациенти отиват при тях с искане да закупят антибиотик, за който нямат рецепта. Това, казват фармацевтите, ги изправя пред моралната дилема – да спазят ли закона или да го погазят. Както е известно, много от лекарите предписват в момента медикаменти "по телефона".

От изявленията след срещата обаче стана ясно и следното: по данни на Световната здравна организация едва 8 на сто от заболелите имат бактериална или гъбична инфекция, което налага употребата на антибиотик. В противовес на това у нас на 72% от хората с COVID-19 се изписва антибиотик.

Въпреки това, за "паниката" бяха обвинени социалните медии, в които се разпространяват протоколите за лечение в болниците у нас.

Костадин Ангелов пръв обяви, че самолечението с антибитици е опасно – намалява имунитета, когато ни е най-нужен и води до резистентност към медикамента – ако се наложи да бъде приеман на по-късен етап.

Ангелов успокои, че няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения.

"Медикаменти има, презапасяването е това, което води до усещане за недостиг", посочи.

И даде думата на Асена Сербезова, председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Именно тя обяви статистиката за това как се лекуват пациентите в България. А после също като колегите си фармацевти от аптеките заяви, че е недопустимо да се лекуват пациенти по телефона. Посочи, че сега има мерки да се стимулират личните лекари (след като държавата им обеща по 1000 лева към заплатите). Недопустимо е да се поставят фармацевтите в ситуация да избират, посочи още Сербезова. Призова лекарите да предписват генерици – за да не се връщат пациентите отново при тях за нова рецепта.

Сербезова обаче обърна внимание на липсващата електронна система за отчитане на количествата, електронната рецепта и изобщо – електронното здравеопазване. По думите й има повишено потребление, не може да се говори за недостиг, тъй като отчетност в реално време на практика няма. "Чакаме с огромно нетърпение електронната рецепта и електронизацията на процеса", заяви тя.

А от една от фармацевтичните компании отчетоха, че само за ден от складовете им са излезли 24 000 опаковки от един от "популярните" антибиотици. Призоваха хората да не четат "фейк нюз" и също посочиха, че приемът без нужда води до антибиотична резистентност.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Путин начерта "червена линия" за Ердоган след мира в Нагорни Карабах

0 (0) Руският президент Владимир Путин постигна сделка за примирие в Нагорни Карабах, която закрепва териториални придобивки за подкрепяния от Турция Азербайджан. С това той осуети по-силното присъствие на Турция в региона, който Москва разглежда като свой заден двор. Шестте седмици на боеве между Азербайджан и силите на етническите арменци за анклава […]
d0bfd183d182d0b8d0bd d0bdd0b0d187d0b5d180d182d0b0 d187d0b5d180d0b2d0b5d0bdd0b0 d0bbd0b8d0bdd0b8d18f d0b7d0b0 d0b5d180d0b4d0bed0b3d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.