„Иделогията на другите страни не е толкова добра, колкото тази на Китай“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0b8d0b4d0b5d0bbd0bed0b3d0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b4d180d183d0b3d0b8d182d0b5 d181d182d180d0b0d0bdd0b8 d0bdd0b5 d0b5 d182d0bed0bbd0ba

Стотици пазаруващи хора са изпълнили мокър пазар в делнична декемврийска утрин в китайския град Ухан, блъскайки се, за да си купят пресни зеленчуци и жива риба, жаби и костенурки. Това се казва в статия на Ройтерс, цитирана от БТА.

Почти година след като градът съобщи за първите в света случаи на COVID-19 на един от няколкото му огромни мокри пазара и въпреки че още няколко страни продължават да са здраво стиснати в хватката на последвалата пандемия, животът в Ухан до голяма степен се е върнал към обичайния ритъм.

"Не се страхувам, от какво има да се страхувам?", каза продавачката на риба и зеленчуци Ние Гуанчжън.

Тя и други собственици на магазини по тясна улица, част от по-големия мокър пазар, бяха заети да чистят риба за тълпи от купувачи – някои от които не носеха маски – а градски чистачи пръскаха паважа.

Останали са малко неща, говорещи за първоначалната роля на Ухан в коронавирусната пандемия, която впоследствие зарази повече от 67 милиона души по света и отне живота на около милион и половина.

Китай подаде сигнал до Световната здравна организация (СЗО) за 27 случая на "вирусна пневмония" в Ухан за първи път на 31 декември. Властите затвориха мокър пазар в града на следващия ден, след като установиха, че някои пациенти са били продавачи или търговци. Това беляза началото на мрачен период за града с 11-милионно население в централен Китай.

Заразяванията бързо се увеличиха на 50 000 случая, включително близо 4000 починали. Властите реагираха, като бързо наложиха строга 76-дневна карантина и издигнаха километри от дебели жълти заграждения по пустите градски улици, за да държат хората у дома, а предприятията – затворени.

Мерките дадоха резултат. Ухан не е регистрирал нови местни случаи от няколко месеца и сега не се различава от други китайски градове, с оживени търговски улици, автомобилни задръствания и пълни ресторанти.

"Наистина ми липсваха тези по-забавни и вълнуващи времена, като това да излизам да пазарувам и да ям с приятели", каза вчера 27-годишният магазинер Ху Хан на препълнен нощен пазар в Ухан, продаващ коледни пуловери и други стоки.

На оживената улица амбулантни търговци продават цветя и балони, улични изпълнители, включително танцьори и клоун, дават представления, а от магазините покрай пътя се носи силна музика.

Възстановяването на града е в рязък контраст с положението в други големи икономики в момент, когато наближава коледният и новогодишен празничен сезон.

В Съединените щати здравната система е подложена на значителен натиск, след като случаите силно нарастват, а здравните власти предупреждават, че най-лошото тепърва предстои. Страната регистрира 15 000 починали през последната седмица – най-смъртоносните седем дни на пандемията от април.

Няколко европейски страни въведоха строги ограничения за събиранията преди Коледа, страхувайки се от връщане към върховите нива на заразяване заради празничните чествания.

Сравнително успешното представяне на Китай в овладяването на вируса се превърна в ключова тема за обсъждане по китайските държавни медии.

"Не съм бил в чужбина, затова не разбирам добре ситуацията там, но като гледам телевизия, изглежда, че другите страни не поставят човешкия живот на първо място", каза 54-годишният уличен продавач на храни г-н Ли, който отново отворил магазина си през юни. "Идеологията на другите страни не е толкова добра, колкото тази на Китай."

Повишена бдителност

Китай предприе стъпки, включително масово тестване на милиони жители след малки разпространения на вируса, за да предотврати втора вълна на заразяванията, каквато се наблюдава в много други градове и страни.

На входовете на жилищните комплекси служители в сини палатки следят здравните кодове на смартфоните на жителите. В обществен парк лозунги върху червени пропагандни плакати призовават хората да останат бдителни.

Носенето на маски не е задължително, но повечето хора правят това на обществени места.

А макар че улиците на Ухан отново се пълнят с пазаруващи хора, Ли и други казват, че бизнесът още не се е върнал напълно към нормалното си състояние.

"Цялата ситуация не е прекрасна, все още е доста по-зле, отколкото през последните няколко години", каза Ли, имайки предвид значителния спад в продажбите през времето след карантината, когато хората бяха твърде уплашени, за да се върнат по улиците.

Все пак за мнозина жители спомените за карантината са изместени от бързото връщане на града към обичайния ритъм, наред с новите предпазни мерки.

"Не се тревожа, защото вземам всички предпазни мерки, каза продавачката на мокрия пазар Ние, която заяви, че ще продължи да дезинфекцира и да изварява дрехите си. – Дори да има втора вълна, просто ще се придържам към това."

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Министерството на отбраната подписа нов договор за бойни машини

0 (0) Министерството на отбраната подписа договор за купуване на нови бойни машини за Силите за специални операции. Договорът е с българската фирма "Самел-90" АД и е на стойност 50 милиона лева за следващите три години, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Това дело е патриотично, защото с парите на […]
d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d0b5d180d181d182d0b2d0bed182d0be d0bdd0b0 d0bed182d0b1d180d0b0d0bdd0b0d182d0b0 d0bfd0bed0b4d0bfd0b8d181d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.