Министър Ангелов: До четвъртък ще сме готови с национален план за ваксиниране

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0bcd0b8d0bdd0b8d181d182d18ad180 d0b0d0bdd0b3d0b5d0bbd0bed0b2 d0b4d0be d187d0b5d182d0b2d18ad180d182d18ad0ba d189d0b5 d181d0bcd0b5 d0b3

В четвъртък властта ще е написала национален план за ваксинация на населението срещу COVID-,19, който ще бъде приет на следващото заседание на Министерския съвет. Създава се координационен център за изпълнението му, начело с генералния директор на Червения кръст за България проф. Красимир Гигов. Първата ваксина, която ще пристигне в България, е на  Pfizer и за първите доставки в страната са осигурени 4 фризера за съхранение, като два от тях ще бъдат в София. В момента се подписват договорите с фирмите, които имат налични хладилници. Не стана ясно каква е инвестицията до момента – защото договорите още не са факт. Но доставките се очакват до края на 2020 или началото на 2021 г. 

Повторено бе, че ваксинациите в България ще са доброволни. Ще се започне от високорисковите групи, на първия етап личните лекари няма да участват. Ваксинирането ще може да започне седмица след първите доставки. Повече информация ще има, когато планът бъде представен. 

Появи се и призив – медиите да обясняват важността от ваксинация, защото – по думите на д-р Ангел Кунчев – в имунологията има правила и те гласят, че за да има ефект от масовата ваксинация – тя трябва да обхване около 70% от населението. Ако това не се постигне – ще са защитени само имунизираните индивиди. 

Освен това бе съобщено, че днес правителството е приело Общ национален план за справяне с пандемията. Той не засяга коронавируса в частност, а е общ документ – на базата на стар, но сега актуализиран такъв. За справянето с COVID-19 планът вече бил представен в Народното събрание.

Това са част от акцентите на брифинг на здравния министър Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб. 

"Ангажиментът ни е, че всеки български гражанин, който полежае да бъде ваксиниран, ще получи ваксина, каквато пожелае.", обяви министър Ангелов, но няколко пъти повтори, че повече информация по националния план за ваксинациите ще има след приемането му. 

Националният план – "генеричен документ"

Въпросният национален план за справяне с пандемии бе наречен от д-р Кунчев "генеричен документ" – тоест общ такъв, на база на който се разработват конкретните планове при конкретна пандемична обстановка. Документът не е нов, а актуализиран план, какъвто поиска от Министерския съвет Народното събрание с решение от 22 октовмври. (тогава опозицията от БСП настоя за това решение, то бе прето, а срокът за написването на документите бе 1 месец – б.р.)

Според министър Ангелов за изготвянето са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията, предходен опит и научни публикации. Целите – ограничаване заболеваемостта и смъртността при възникване на пандемична обстановка, оситуряване на капацитет за лечение, поддържане на функционирането на всички ключови за държаата служби и институции, подаване на постоянна, достоверна и актуална информация за хода на пандемията и предприетите мерки. 

"Планът има общ характер, защото пандемия може да възникне по различен начин. Той е основата, на която се изготвят конкретните планове за конкретна епидемия. Имаме такъв план за грипа, в парламента представих и плана за справяне с COVID-19", посочи той.

По отношение именно на последната част – с информационната обезпеченост, дойде призивът за представяне на обществото на достоверни данни: 

"Важно е дали планът разбираем за хората или във върха на епидемията ще има 30% хора, които не вярват, че такъв вирус съществува.  Вероятно след Нова година ще започнем имунизация, ще има и хора, които ще кажат, че не вярват в този вирус. Тогава какъв план да правим?", заяви д-р Кунчев.

COVID-19 досега струва над 2 млрд. лв.

"Към настоящия момент приблизителната сума за справяне с коронавируса минава 2 млрд. лв. Само за медицинските служители на 1 линия сумите са около 80 млн. лв. на месец, ако нещата продължават със същия интезитет – за януари вероятно сумата ще е 100 млн. лв.", отчете министър Ангеов. 

Общото число не е новост – неотдавна същите данни дане и министърът на финансите Кирил Ананиев. Достъпна разбивка как се разпределят сумите обаче до момента няма.

Очаквайте подробности

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов се разделя с Караянчева

0 (0) Поне пет знакови имена от парламентарната група на ГЕРБ са поставени на мушката от лидера на управляващата партия, пише в новия си брой седмичникът "Галерия". Радикалните промени се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента […]
d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d181d0b5 d180d0b0d0b7d0b4d0b5d0bbd18f d181 d0bad0b0d180d0b0d18fd0bdd187d0b5d0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.