Ново 20: ГЕРБ ще отмени поправката за двойната неустойка по кредитите. Не били лобисти

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0bdd0bed0b2d0be 20 d0b3d0b5d180d0b1 d189d0b5 d0bed182d0bcd0b5d0bdd0b8 d0bfd0bed0bfd180d0b0d0b2d0bad0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d0b4d0b2d0be

Няколко часа след като стана ясно, че депутатите са приели скандални промени в Закона за потребителските кредити и след изявеното обществено недоволство, управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще направят спешни промени в текста. 

Става дума за поправка, която абсолютно незабелязано е приета в пакета данъчни закони, с които се дава възможност на финансовите институции – не банки (тоест компаниите за бързи кредити), да начисляват задължения при неизпълнение до два пъти над изтеглената сума.

Преди малко обаче, председателката на бюджетна комисия Менда Стоянова, обясни пред "24 часа", че управляващата партия спешно ще ремонтира закона, въпреки че той мина и с тяхна помощ вчера. 

"От ГЕРБ ще внесем промени в Закона за потребителския кредит, с които ще отпаднат текстовете, позволяващи на потребителите да плащат разходи в размер до двойния на главницата, ако не си изпълняват задълженията  по договор за потребителски кредит от финансова институция"

Според Стоянова, рязката промяна се налага, заради "създалото се обществено напрежение и зачестилите спекулации  за лобистки натист в медийното пространство". 

Всъщност вносител на поправката, която мина абсолютно незабелязано, защото бе внесена отново по "другия начин" – между двете четения на промените в Закона за ДДС с препратка към Закона за потребителския кредит (ЗПК) в предпоследната разпоредба на близо 180-страничния доклад по ЗДДС, е независимият депутат Стоян Панчев. Той преди това бе част от групата на левицата (от квотата на дългогодишния коалиционен партньор на БСП – БЗНС, на който е лидер). Сега нерядко подкрепя инициативи на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". С чиито гласове е минала и въпросната поправка за т.нар. бързи кредити.

Сега Стоянова твърди, че с редакцията на практика ще се върне стария текст, при който няма граница на неустойката, а конкретният й размер ще бъде предмет на договаряне между фирмите за бързи кредити и лицата потребители. Ако остане стария текст обаче, би трябвало да остане и предположението, че прекомерните начисления нарушават "добрите нрави", заради който съдът по прицип връщаше твърде големите искове. 

"В никакъв случай няма да позволим името на ГЕРБ изкуствено да се забърква в пореден скандал", заяви Стоянова пред изданието. 

Припомняме, че приетото вчера изменение на практика означава, че ако човек е взел 1000 лв. кредит, тези разходи (както ги нарича законът, но на практика става дума за неустойка) може да достигнат 2000 лв. За класическата неустойка за забава ЗПК – чл. 33, ал. 2, регламентира ограничение. Разпоредбата предвижда: "Когато потребителят забави дължимите от него плащания по кредита, обезщетението за забава не може да надвишава законната лихва."

В случая обаче става дума за т. нар. разходи, които потребителят заплаща при неизпълнение на задълженията си по договора за потребителски кредит. И сега с нова ал. 7 на чл. 19 от ЗПК беше записано, че тези разходи (по чл. 19, ал. 3, т. 1 от ЗПК) „по договор за кредит, отпуснат от финансова институция по чл. 3 от Закона за кредитните институции, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие те не се считат за прекомерни по смисъла на чл. 143, ал. 2, т. 5 от Закона за защита на потребителите и накърняващи добрите нрави съгласно чл. 26 от Закона за задължения и договорите“.

Според приетото от депутатите това трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Ако това се случи, може да се случи например следното: ако сключилият договор за 5000 лв. кредит например не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще може да му се начислят до 10 000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македония: Няма да преговаряме „кои сме и на какъв език говорим”

0 (0) Денят, в който България наложи вето на началото на присъединителните преговори на ЕС със Северна Македония, не бе добър нито за Европа, нито за европейската перспектива на нашия регион, и особено не бе добър за нас. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров в интервю за виенския […]
d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0b0d180d18fd0bc

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.