Обвиниха четирима, търгували с кръв от сиромаси и длъжници

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
кръводаряване Cropped

Четирима са с повдигнати обвинения, че са организирана престъпна група (ОПГ), търгувала с кръв на малоимотни хора и длъжници. Това става ясно от съобщение на спецпрокуратурата, която е провела акцията съвместно с териториалните звена на БОП на Русе и Разград.

Обвинението е, че от началото на март 2020 г. всеки от участниците намирал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца.

"Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от „купувачите“ получавали по 200 лв.", установяват от държавното обвинение.

Така се създала стройна група от донори, които се явявали на повикване.

Интересно е, че обвинението е по член от НК за трафик на хора – чл. 159а от НК:

"Който набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора с цел да бъдат използвани за развратни действия, за принудителен труд или за просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност или за да бъдат държани в принудително подчинение независимо от съгласието им, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до дванадесет хиляди лева."

Трима от обвиняемите са с прокурорска мярка задържане за 72 часа и ще им се иска постоянен арест от съда. Четвъртият е пуснат под гаранция от държавното обвинение.

Ето и оригиналното съобщение:

Специализираната прокуратура обвини четири лица за участие в престъпна група за търговия с кръв от малоимотни хора и длъжници

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4 лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел на имотна облага от продажба на кръв на територията на гр. Русе (престъпление по чл.159а от НК).

Обвинените са задържани на 9 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция на служители от сектор БОП-Русе, Разград, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването е установено, че групата е действала от началото на март 2020 г. Всеки от участниците е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от „купувачите“ получавали по 200 лв. Така за групата оставали половината средства от продажбата.

За кратко участниците организирали група донори „на повикване“, които при нужда били длъжни да се явят незабавно за „даряване“ на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или през местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес, 11 ноември 2020 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Онкоболни са притеснени заради новите COVID зони в болниците

0 (0) Страдащите от онкологични заболявания сигнализираха за риск за здравето им. Причината – разкриването на COVID зони в специализираните лечебни заведения. Преди ден същия проблем изтъкнаха и пациентите с трансплантирани органи, събощи БТВ. От три години Златина се бори с диагнозата рак на гърдата. През последните две има усложнения […]
d0bed0bdd0bad0bed0b1d0bed0bbd0bdd0b8 d181d0b0 d0bfd180d0b8d182d0b5d181d0bdd0b5d0bdd0b8 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bdd0bed0b2d0b8d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.