Президентът: Ще преодолеем кризата въпреки хаоса. Партия? Зависи от обстоятелствата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0bfd180d0b5d0b7d0b8d0b4d0b5d0bdd182d18ad182 d189d0b5 d0bfd180d0b5d0bed0b4d0bed0bbd0b5d0b5d0bc d0bad180d0b8d0b7d0b0d182d0b0 d0b2d18a

Ще преодолеем коронакризата въпреки хаоса. За да преодолеем изпитанието се изисква смирение. Да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство. България не се подготви за това предизвикателство. Партия? – Зависи от обстоятелствата. Консултативен съвет за национална сигурност? – Не. Защото доверието в него е изгубено заради поведението на политиците.

Това са част от акцентите от тазвечершното интервю на президента Румен Радев за предаването "Панорама" по БНТ.

"Имаме малко над 800 000 теста, не човека, а теста"

Да не търсим политически дивиденти, да не пренасяме дебата за COVID-19 в полюса да има или да няма мерки. Да търсим дебат с повече експертност – призова Радев още в началото на разговора. И заяви, че "за да преодолеем изпитанието се изисква смирение, да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство". По думите му през пролетта само след няколко случая на коронавирус България беше затворена. След това властта е показала "самодоволност" и мерките бяха свалени. 

"В тази ситуация развитието на кризата ще зависи много повече от поведението на хората, отколкото от действията на правителството", заяви Радев и призова хората "нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други няма".

"Ако сме солидарни – ще се справим – въпреки хаоса."

По думите на Радев въпросът е как България се готви за тези предизвикателства. Франция преквалифицирала хиляди медици, други страни правят масово тестване, а ние "от началото на пандемията имаме малко над 800 000 теста, не човека, а теста".

На въпрос "А вие какво направихте?", президентът заяви, че не разполага с реални инструменти. А после изброи – направил серия обръщения, посещения в болници, общини, фирми, разговори с министъра на здравеопазването. Посочи, че винаги е призовавал за стриктно спазване на мерките, за баланс между икономиката и грижата за живота и здравето, както и че още през пролетта е поискал изграждане на система за навремена, обективна и адекватна информация и за обхващане на възрастните, а" е да чакаме пасивно някой да дойде".

"Аз не иронизирах вируса, а тези, които се опитаха да го политизират"

След това му изказване, водещият Бойко Василев припомни качването му на връх Шипка на 3 март, като попита иронизира ли вируса той тогава.

"Повтарянето на една лъжа 100 пъти… Аз не иронизирах вируса, а тези, които се опитаха да го политизират. Тогава заявих, че има два щама – софийски неопасен и шипченски опасен. Това писмо (до местните власти да забранят масовата проява, б.р.) беше явен ход на правителството да саботира само тържествената част. Само в София имаше три масови мероприятия. А през лятото управляващите си спретнаха конгрес и там нямаше никакви препоръки във връзка със здравето на хората", заяви Радев в отговор.

"Полуих кратък SMS: "Ген. Петров е положителен за COVID"

Бе попитан и за Естония – знаел ли е, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е с COVID-19 преди да замине. На няколко пъти Радев избегна отговора. Накрая призна:

"Полуих кратък SMS в неделя следобяд: "Ген. Петров е положителен за COVID".

Не от оторизиран орган, никакви препоръки. В момента, в който РЗИ ми връчи документа, аз се самоизолирах."

Радев отрече естонската страна да е прекратила визитата (тя бе прекратена след първия от общо два дни, след като някой съобщи в Талин, че президентът е бил в контакт с ген. Петров точно преди посещението, б.р.). И държеше да уточни, че е имал само няколко секунди рапорт от генерала. "В такъв режим съм от началото на вируса", от което трябваше да се разбере, че такива контакти не попадат в тълкуването на здравните власти като опасни. "Това, че някой побърза да направи скандал и то с цветен скандал, но забравиха да информират от РЗИ…", посочи Радев.

Продължение на Турски поток

На въпрос а не е ли трябвало сам да се изолира след този SMS, заяви: "Има си ред по който се работи. Контактното лице подава своите контакти и от РЗИ преценяват. Аз съм спазил категорично закона."

След което президентът заяви, че иска да каже нещо и за инициативата "Три морета" – на която България е официално председател от визитата в Талин насам. Радев искаше да обори някои от спекулациите в публичното пространство, като например, че била военно-политически съюз срещу Русия, както и че щяла "да отреже тръбите за руски газ към Европа".

"Невероятно е как се твърдят такива нелепици. Не само не се режат руските тръби, а с нашите пари се строи тръба. Защото това е продължение на Турски поток", заяви президентът по адрес на т.нар. от правителството Балкански поток.

Бюджетът: "или вдигане на данъци, нови заеми…"

Радев отново разкритикува проектобюджета – щедър откъм разходи и дефицит, като заяви, че не е съм против грижата за хората, "а срещу лицемерието и евтиния популизъм". Посочи, че той е бил "тържествено обявен за антипандемичен", но в него са забравени едни от най-важните хора – и лекарите, и полицаите – и сега се налага препрограмиране.

На въпрос за оптимистичните на фона на коронакризата данни на международните финансови институции за България, заяви, че "не за парите, а за това, което не правим като организация и реформа". "На премиера му дават да прочете само там където има хвалби", заяви радев и направи свой прочит: при първите признаци за отшумяване на пандемията трябва да се намалят разходите и да се увеличи събираемостта на данъците.

"Основната отговорност ще я носят следващите – нямаме инвестиции, нямаме разходи за наука – следващите правителства няма да могат да покриват разходите". Тоест или вдигане на данъци, нови заеми и прогресиращи дефицит и дълг, или спиране на постоянните социални разходи – посочи Радев.

"Нима г-н Борисов управлява с парламент? Означава ли нещо за него. Че той си харчи милиони и милиарди, вместо Народното събрание да го контролира, е обратното. Е, той може да отиде да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя", заяви още президентът.

"Има много хора във властта, които искат да разбият единственото на левицата"

Радев бе попитан и за отношенията си с БСП предвид факта, че освободи шефа на кабинета си Калоян Методиев, след като той бе на празненство на Корнелия Нинова по случай повторното й избиране за председател на партията. Наскоро Нинова отказа да заяви категорично ще го подкрепи ли левицата за нов мандат. Първо Радев заяви, е партито не е причината за раздялата с Методиев – "освобождаването му е обща оценка за работата му". И вмъкна: 

"Има много хора във властта, които искат да разбият единственото на левицата."

А после се обърна към социалистите – че българските социалисти са хората, които са издигнали кандидатурата му за президент, не се е отметнал от обещанията си към тях и "промяната е невъзможна без хилядите хора отляво". Отрече между него и Нинова да има напрежение.

"Много са факторите – време, обстоятелства, много неща"

Ще прави ли президентът партичя? – "Зависи от обстоятелствата. Много са факторите – време, обстоятелства, много неща" – отвърна Радев.

"Това зависи от факторите, а те са много" – повтори.

На въпрос Ако много ви ядосат?, заяви, че трудно се ядосва.

По отношение на критиките за стиснатия срещу правителството юмрук като жест, заяви:

"Вижте и Тръмп, вижте и Клинтън. Включително и в тази кампания имаше стиснат юмрук, вие не го ли виждате"? Стиснатият юмрук е обединение срещу беззаконието и мафиотизираната държава и хората го разбраха."

Стана ясно и, че президентът няма да отговори и на друг призив – да свика КСНС за коронавирусната пандемия.

Причината: заради липса на информация и заради невъзможност да се изгради доверие. "Няма становище на КСНС, поето като ангажимент и изпълнено от правителството", заяви той. По думите му зе взима решение в рамките на Съвета, то е обявено "и навън същите хора говорят друго, а правят трето". "В борбата с пандемията най-важно е доверието", заяви Радев.

Протест и контрапротест пред БНТ

Протест и контрапротест за Радев се бяха образували пред сградата на БНТ още преди участието на президента в "Панорама". 

На мястото имаше представители на гражданско сдружение "БОЕЦ" и майки от "Системата ни убива". Демонстранти настояваха за оставката на държавния глава, някои държаха банери с надписи "импийчмънт" и "Радев предател" на тях.

Пред сградата бяха позиционирани служители на реда, които възпрепятстваха сблъсъци на двете групи.

На излизане държавният глава поздрави множеството, но отказа да говори пред камерите.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Смяната на този режим е належаща

0 (0) Не трябва дебатът за коронавируса да се политизира. Нужен е дебат с повече експертност. За да преодолеем това изпитание се изисква повече смирение и по-малко некомпетентност. Заради всекидневните брифинги, хората загубиха доверие. Въпреки предупрежденията за втора вълна и твърденията, че болестта свободно се разпространява, в тази обстановка правителството […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d181d0bcd18fd0bdd0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d182d0bed0b7d0b8 d180d0b5d0b6d0b8d0bc d0b5 d0bdd0b0d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.