Прокуратурата „нарежда“ на КЕВР намеса в цената на водата

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d0bfd180d0bed0bad183d180d0b0d182d183d180d0b0d182d0b0 d0bdd0b0d180d0b5d0b6d0b4d0b0 d0bdd0b0 d0bad0b5d0b2d180 d0bdd0b0d0bcd0b5d181d0b0

"Финансови корекции" в одобрените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на водата е поискала Върховната административна прокуратура, съобщиха оттам. И обясняват, че още през февруари са сезирали регулатора по медийни публикации за лошо качество на услуги във ВиК сектора с искане за проверка.

Неин предмет е съдържание на програмите за постигане на годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода в одобрените бизнеспланове; фактическо изпълнение на дейностите от ремонтните и производствените програми от бизнесплановете, задължителни за ВиК оператора; използване (при изпълнение на последните дейности) на материали, които съответстват по качество, предназначение и т.н. и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи, обясняват от държавното обвинение.

Според съобщението резултатите от анализа на КЕВР показват, че нито един от ВиК операторите не е изпълнил напълно всички показатели за качество през 2019 г., според одобрените нива в бизнес плана.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40 – 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11, разказват от прокуратурата и на това основание искат ревизия на цените. 

Заключенията на КЕВР са част от годишния доклад и сравнителен анализ на ВиК сектора за 2019 г., който бе публично представен на 2 декември. Документът се изготвя всяка година от регулатора в изпълнение на разпоредби от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и  Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите. С пълния му текст, извършените проверки през 2020 г. и анализа на данните можете да се запознаете ТУК.

От съобщение на регулатора за проведено обществено обсъждане на 3 декември разбираме, че "в съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, след третата година от приемането на бизнес плановете на дружествата, Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5 – годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за следващата година при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само инфлационния индекс от приемането на бизнес плановете.  През 2020 г. е извършен цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г., като за първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите,  заложени от дружествата в техните бизнес планове, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.  Оценяването на дейността на дружествата е извършено с прилагането на единна методика, което създава равнопоставеност между тях."

Обсъждането е за изменение на одобрените с бизнес планове цени за 2021 г. И става ясно, че съгласно ценовите предложения на регулатора през 2021 г. се предвижда цените на услугите на 16 ВиК дружества да бъде намалена, а за седем дружества е планирано повишение, като най-значително то е за София и Разград  – 6%. За част от дружествата промяна в цената не се предвижда. От ВиК дружествата, за които се предвижда поевтиняване, заявиха, че това ще ги доведе до тежки финансови затруднения, воден режим, неизпълнение на проекти по оперативни програми и дори до фалити, става ясно от съобщението на КЕВР от същия ден.

А ако актуалните предложения на цените за 2021 г. на КЕВР не се преразгледат – възможни са и протестни действия (припомняме, че почти 100% от ВиК дружествата в страната са държавни или с общинско участие). Според синдикатите във водния сектор пък предлаганото поевтиняване на повечето места в страната ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружествата, на заплащането на работещите в сектора и може да доведе до водна криза.

"Председателят на "ВиК холдинг" инж. Иван Иванов подчерта, че драстичното намаление на цените е в ущърб на потребителите и поставя под риск стартиралите проекти по ОП „Околна среда“ във ВиК сектора", става ясно от резюмето на общественото обсъждане, публикувано в сайта на КЕВР. 

Сред районите, в които се очаква драстично поевтиняване на цените на водата догодина са Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14 до 15%. Окончателното решение на КЕВР предстои на закрито заседание на 30 декември. 

От съобщението на прокуратурата от днес се разбира, че се настоява за финансови корекции и на досегашните одобрени цени. И се казва, че през май председателят на КЕВР е ангажиран от ВАП за преценка за предприемане на действия по реда на чл.38 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, с оглед предвидената административнонаказателна отговорност за неизпълнение на определените показатели за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

По темата, повдигната от административната прокуратура засега няма реакция от регулатора.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Знаете ли кои са най-продаваните електромобили в Европа за 2020-а?

0 (0) Въпреки необичайната ситуация, продажбите на електромобили в Европа остават динамични, с темпове на растеж от около 70 до 80% на основните европейски пазари, но все още представляват само около 5% от общия пазар. Renault е начело на европейския пазар на електромобили с 95 985 продажби към края на […]
d0b7d0bdd0b0d0b5d182d0b5 d0bbd0b8 d0bad0bed0b8 d181d0b0 d0bdd0b0d0b9 d0bfd180d0bed0b4d0b0d0b2d0b0d0bdd0b8d182d0b5 d0b5d0bbd0b5d0bad182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.