„Сбогом, страхотни теноре, почивай в мир”

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d181d0b1d0bed0b3d0bed0bc d181d182d180d0b0d185d0bed182d0bdd0b8 d182d0b5d0bdd0bed180d0b5 d0bfd0bed187d0b8d0b2d0b0d0b9 d0b2 d0bc

Оперният свят скърби за Камен Чанев. Негови колеги от Европа, Америка и Азия изказват съболезнования, покрусени от новината за смъртта на големия български тенор, който си отиде на 56 години, покосен от коронавируса. Мнозина използват социалните мрежи, за да споделят тъгата си.

Известният италиански баритон Кармело Карузо пише:

„Чета всички тези съобщения и не мога да повярвам, че този човек, този глас вече ги няма. Скъпи Камене, работихме веднъж заедно, но веднага изпитахме взаимна обич. Прегръщам те за пореден път, ти си в сърцето ми“.

Световноизвестният бас Евгений Орлов е лаконичен:

„Невъзможно е да се повярва. Царство ти небесно!“.

Съкрушен е и прочутият италиански тенор Джузепе Сабатини:

„Нямам думи, съсипан съм от новините! Сбогом, страхотни теноре, почивай в мир!”.

Българската оперна певица Дарина Такова нарича случилото се „трагедия“, призовава за затваряне на оперните театри и подчертава колко рисково е да си сценичен изпълнител в условия на пандемия:

„Нали се казва, че когато се случи нещо лошо на друг/и е просто статистика, когато се случи в семейството ти, е трагедия.
Ето, в нашето голямо оперно семейство се случи трагедия. Нашият скъп колега Камен Чанев, състудент, партньор от сцената и любим приятел на мнозина, бе покосен от Ковид. И не, не е имал съпътстващи заболявания!

Ще кажа само едно и ще замлъкна по темата. Ковид е руска рулетка! Не го подценявайте, не се подхилквайте ехидно, не вярвайте на Мангъров и сие, вслушвайте се в хората, които се срещнахме с него. Някой, който го минал леко с два проточени сопола, напада друг, който е брал душа седмици наред. Оперните, със сигурност и драматичните театри гъмжат от заболели. Повечето си мълчат, от страх. Страхувайте се от вируса, а не от някой и друг изпуснат спектакъл и за мизерните си заплати, които така или иначе получавате, нека сме здрави, всичко останало ще се възстанови с нови сили. Пари се печелят, а славата, тя така или иначе е преходна… Вирусът е зловещ и много коварен.

Както казах, играе с хората на руска рулетка. Един е безсимптомен, но заразява. Друг е с леки симптоми, като мен, но лежах две седмици като бито куче. Трети, като дъщеря ми Мила, която бра душа, но вкъщи, което определям като тежко в леката зона. Четвърти стигат до болница задушавайки се, но след дълго лечение се оправят. Пети си отиват след тежка дихателна недостатъчност и белодробна емболия. Шести, много са, излизат от болница, или го карат вкъщи сравнително леко, след което ги удря къде ли не, Той! Вирусът!

И престанете с фразата „ама, той е имал придружаващи заболявания, нисък имунитет, бил е дебел, стар“ и прочие глупости!

Един съвет от мен! Ако се разболеете, вземете незабавни мерки, не чакайте да се влошите! Лекувайте се адекватно и не слушайте хорските глупости, те са манипулативни, не вирусът.

Днес получавам петиция за спасяване на оперните артисти. Защо сега? От два месеца разговарям с болни колеги, или си пишем на лични. Хор, оркестър, балет, технически служби, администрация! Оперният театър е огромен организъм от живи хора, които на сцената пеят, страдат, прегръщат се.

В оркестрината на снощната премиера на „Електра“ в Софийска опера има 85 души музиканти, като духовата група не могат да свирят с маски. И в ден на такава шокираща загуба на голям оперен артист ОТ КОВИД, се разписали радостни отзиви за триумфи!

Колеги, хайде да замълчим и когато протестирате, че работите в пик на епидемия и с право се страхувате, реагирайте! Не чакайте някой да умре! Пловдив, Русе и Софийска филхармония затвориха, последвайте ги!

#ЗатворетеТеатрите“.

Дъщеря ѝ Мила Михова, също оперна певица, споделя мъката си за смъртта на Камен Чанев:

„Бог да прости Камен Чанев! Голям, честен, отдаден, солиден и безкомпромисен АРТИСТ! Остави живота си по сцените и огромна следа в сърцата на всички в оперното изкуство. Той е човекът и професионалист, който ме научи да не мисля само за възвишени и декоративни ценности в изкуството, а и да знам отлично цената си, да я изисквам и отстоявам.
Светъл да е пътят му!

Мила Таня Иванова, бъди силна! Тъгуваме с теб!

А на онези обезумели, тщеславни директори на театри, които искат да се докажат като по-хитри и смели от „Метрополитън“ и Миланската Скала и да продължат да бълват спектакли и концерти по време на здравна криза, искам да кажа: СПРЕТЕ СЕ! Изкуството ще оцелее без вас, но не и без големите си артисти. Пазете артистите!“.

Софийската опера се включи в поредицата съболезнования със съобщение във Фейсбук страницата си, подписано и от директора Пламен Карталов:

„С дълбока скръб се разделяме с прекрасния артист и колега – тенорът КАМЕН ЧАНЕВ. В забележителната си кариера той изгради запомнящи се образи, които ще живеят дълго в паметта на почитателите на оперното изкуство в България и по света! Поклон пред таланта и паметта ти, Камене, приятелю…

Акад. Пламен Карталов
Солисти, хор, оркестър, балет и администрация на Софийската опера”.

Световноизвестното сопрано Соня Йончева е почти безмълвна в поста си във Фейсбук:

„#fuckcorona Kamen Chanev. Светъл път!”

Лично обръщение към рано отишлия си Камен Чанев отправя и Николай Богацки, диригент на Хоровата капела „Свети Кирил и Методий“ в Рим:

„Скъпи приятелю, винаги ще бъдеш в сърцето ми като най-добрия Херцог на Мантуа…“.

Съболезнования и тъжни спомени пишат много от известните имена в операта и хора от екипите, с които Камен Чанев е работил, почитатели и любители на оперното изкуство.

"Площад Славейков"

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дариткова си поправя спорния закон: кога болен от зараза се изолира в болница ще се запише в наредба

0 (0) Предпоследно: COVID-19 остава редом с антракс, малария, тубекулоза, дифтерия, коремен тиф и прочие заразни болести в Закона за здравето и за заболелите от актуалния вирус и останалите изброени ще е задължителна изолацията, както и сега. От текста отпада опцията изолацията на пациенти да е задължително в болнично заведение при всяка […]
d0b4d0b0d180d0b8d182d0bad0bed0b2d0b0 d181d0b8 d0bfd0bed0bfd180d0b0d0b2d18f d181d0bfd0bed180d0bdd0b8d18f d0b7d0b0d0bad0bed0bd d0bad0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.