Свалете шапки, господа!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d181d0b2d0b0d0bbd0b5d182d0b5 d188d0b0d0bfd0bad0b8 d0b3d0bed181d0bfd0bed0b4d0b0

Угнетяващо е да се проследят първите реакции във фейсбук на предложените от здравния министър мерки за ограничаване на епидемията. Калейдоскопичен хаос от мърморене и недоволство, носене на вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи, опасни, разоряващи, изразяващи прикрита корист и т.н.

Понякога се чудя – какво може да събуди моралното чувство на българското общество. Това чувство, което поражда общностно единство и изблик на солидарност на основата на най-простичката човещина.

Мрежата е пълна с некролози – на хора от всякакви възрасти, паднали жертва на COVID-а. Вчера пациент на болницата в Бургас се самоуби, хвърляйки се от осмия етаж, защото не можа да понесе страданията на своите събратя по съдба в COVID-отделението. Лекари и медицински сестри изнемогват. Да сте чули някой от тях да пита кога ще му платят повече? Аз не съм чул.

Питат кога ще се наспят, кога ще отидат при семействата си, кога ще имат по-голяма сигурност, борейки се на първа линия със заразата. Мнозина от тях лично минаха през ада на болестта. Мнозина загинаха. Не заслужават ли тези хора нашето разбиране, съчувствие, благодарност?

Глухото ръмжене срещу ограничителните мерки е добре информирано. Недоволните добре знаят, че в съседна Гърция не само има локдаун, но и вечерен час, забрана за излизане и т.н. Така – повече или по-малко – се воюва срещу вируса и в останалата част на Европа. Знаем, но не искаме да си го признаем. По-лесно е да намерим конспирация, виновник и букет формални основания да се измъкнем от ограниченията.

Най-възхитителният аргумент е неспособността на правителството да се справи. Като имам предвид как властта се справя с всички останали неща, склонен съм да допусна, че с пандемията все пак институциите се справят една идея – не повече – по-добре. Може би защото са на поста си тези невероятни, чудесни, кой знае откъде взели се хора с бели престилки, които водят битката на ръба на отчаянието – в пълен контраст с мангъровците, с мърморковците и с навъсените привърженици на поредната конспиративна теория за вируса като заговор.

Освен на медиците, редно е да сторим поклон и на учителите – на тези вече немлади в мнозинството си хора, които също жертват ежедневно живота си за нашите деца. Свалете шапки пред тези хора, господа! И си дайте сметка, че живеем във време, в което всеки от нас трябва да плати данъка за уникалното благо да бъде жив и да живее в общество – в българското общество.

Всеки трябва да плати този данък, който се измерва в солидарност, благодарност и отговорност. Усмихнете се, отворете сърцата си – нека поне за малко бъдем едно цяло, да бъдем общество! Оставайки различни – и в състезание помежду си.

Текстът е от фейсбук профила на Огнян Минчев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z. 

Угнетяващо е да се проследят първите – ФБ – реакции на предложените от здравния министър мерки за ограничаване на…

Публикувахте от Ognyan Minchev в Понеделник, 23 ноември 2020 г.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Внимавайте! Стресът се оказа заразен

0 (0) Стресът може да бъде заразен. Това са установили учени от т Австрия и Германия. Според резултатите от изследването им, стресът може да се предава от човек на човек, събрани в една група, пише сп. "Psychoneuroendocrinology". За целите на изследването специалистите от университетите на Виена и Гисен разделили доброволци […]
d0b2d0bdd0b8d0bcd0b0d0b2d0b0d0b9d182d0b5 d181d182d180d0b5d181d18ad182 d181d0b5 d0bed0bad0b0d0b7d0b0 d0b7d0b0d180d0b0d0b7d0b5d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.