Сделката за „Брекзит“: сега или никога

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d181d0b4d0b5d0bbd0bad0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d0b1d180d0b5d0bad0b7d0b8d182 d181d0b5d0b3d0b0 d0b8d0bbd0b8 d0bdd0b8d0bad0bed0b3d0b0

Тази седмица митничарите във Франция показаха как би изглеждала ситуацията на британското пристанище Дувър след 1 януари 2021-а година: симулираха контрола, който ще се осъществява спрямо товарните автомобили след края на преходния период. Тогава целият износ от Великобритания ще трябва да бъде придружен от подробни митнически декларации и декларации за съдържание.

Фериботната връзка Дувър-Кале се използва годишно от 3,5 милиона превозни средства. Британските власти пресмятат, че от началото на следващата година ще са нужни около 270 милиона допълнителни декларации. Тестът, направен от французите, създаде километрични опашни на автомагистрала М20, идваща от Лондон. Освен това жителите на прилежащия регион Кент се оплакват от изграждането на гигантски паркинг за камиони до магистралата и се притесняват за спокойствието си заради бъдещите задръствания.

Максимален контрол

След като случай на коронавирус възпрепятства последния кръг от преговори между екипа на Мишел Барние и британските власти, представителите на ЕС все пак се върнаха в Лондон. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Европейския парламент, че постигането на сделка продължава да е несигурно. Напредък е постигнат по  отношение на сътрудничеството в сферата на полицията и на съдебната власт. Контурите на договореностите за стоки, услуги и транспорт също са факт. Но има три въпроса, по които не се е стигнало до консенсус: лоялната конкуренция, надзорът над споразумението и риболовът. Фон дер Лайерн подчерта, че са необходими "стабилни" механизми за приложението на споразумението. След като стана ясно, че договореността за северноирландската граница ще бъде нарушена от новия британския Закон за вътрешния пазар, ЕС втвърди позицията си. Щом липсва доверие, ще има максимален контрол.

"Следващите няколко дни ще бъдат решаващи", добави председателката на Еврокомисията. Европейският парламент вече се съгласи да проведе извънредна сесия на 28-и декември за ратифициране на евентуалното споразумение. Времето дотогава е необходимо за превод и проверка на 600-те страници юридически текст.

Последният опит

При това положение следващата седмица е последната възможност за постигане на единодушие по спорните въпроси. Преходният период за Великобритания приключва на 31 декември 2020-а година. 

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ Мишел Барние: "Следващите дни ще бъдат решаващи"

По отношение на лоялната конкуренция би било възможно споразумение, ако партньорите приемат рамки за производствените стандарти. С други думи, ЕС може да бъде доволен, ако Великобритания прилага сходни правила, например по отношение на опазването на околната среда или безопасността на труда. Проблемът обаче са клаузите, които трябва да осигурят непрекъснатата адаптация. За британското правителство Брекзит е възможност да се отклони от стандартите на ЕС. ЕС обаче иска да гарантира на своите компании справедливи условия на конкуренция и да предотврати дъмпинговото производство.

По втората конфликтна точка – спазването и контрола над споразумението, ЕС иска незабавно да налага наказателни мита, ако британската страна наруши договореностите. Лондон от своя страна се позовава на правилата на Световната търговска организация, които са доста меки. ЕС иска възможно най-строги наказателни и контролни механизми, тъй като заради Закона за вътрешния пазар Брюксел не очаква Лондон да спазва споразумението.

Риболовът пък е не само икономически, но и политически въпрос. Британското правителство беше обещало на рибарите от Обединеното кралство "контрол над собствените води" след напускането на ЕС, т.е. от януари рибарите от ЕС вече да нямат право да работят в британската 200-километрова зона. Наскоро Лондон поиска да предложи на ЕС тригодишен преходен период и/или годишни договори за риболовните квоти. Мишел Барние обаче отхвърли това предложение. 

"Не на всяка цена"

Британското правителство апелира с информационна кампания към бизнеса и гражданите да се подготвят за Брекзит. Но фирмите не знаят какво да очакват: "твърд" Брекзит или постигане на споразумение. В последните си интервюта британският финансов министър Риши Сунак заяви, че правителството иска да бъде постигната сделка, но "не на всяка цена". Това би било погрешно, "тъй като в тези преговори има неща, които са важни за нас".

Дойче веле.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ работи съвместно с Тайван за преодоляване на предизвикателства в четири основни направления

0 (0) Съединените американски щати ще работят с Тайван, за да се справят с „належащите предизвикателства“ в ерата след COVID-19, фокусирайки се върху здравето, просперитета, сигурността и демокрацията – това заяви директорът на Американския институт в Тайван Брент Кристенсен. Кристенсен направи изявлението си по време на форум, посветен на тенденциите, […]
d181d0b0d189 d180d0b0d0b1d0bed182d0b8 d181d18ad0b2d0bcd0b5d181d182d0bdd0be d181 d182d0b0d0b9d0b2d0b0d0bd d0b7d0b0 d0bfd180d0b5d0bed0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.