Сделката за ЧЕЗ се отпушва? „Еврохолд“ обяви, че КЗК е казала „да“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
d181d0b4d0b5d0bbd0bad0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d187d0b5d0b7 d181d0b5 d0bed182d0bfd183d188d0b2d0b0 d0b5d0b2d180d0bed185d0bed0bbd0b4 d0be

"Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на "ЧЕЗ Груп в България". Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". 

Това съобщиха днес от дружеството – кандидат за електроразпределителния бизнес на чешката ЧЕЗ у нас. Което може би значи, че вече дългогодишната драма с продажбата се отпушва. 

В сайта на антимонополния орган тази новина отсъства, няма публикувано решение и по производството, което тече по казуса, показа проверка на Клуб Z. Последно то беше стартирано наново на 31 август, след като съдът отмени отказ на КЗК да одобри сделката. Съответно комисията отиде "на поправителен" и обяви, че започва "задълбочено проучване на намерението на „Еврохолд България“ АД да придобие непряк едноличен контрол върху предприятията на ЧЕЗ в България."   

"Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания. Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на "Еврохолд" ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.", пише още купувачът. 

От "Еврохолд" посочват още, че разглеждат сделката за ЧЕЗ "като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. "Еврохолд" има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза”, казва Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и Сливания” в дружеството. 

Предисторията. И един запис

Сагата с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България се точи от години, след като първият опит за продажба – на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова – предизвика и политически скандал. През 2019 г. бе обявен новият кандидат-купувач за 7-те компании от групата ЧЕЗ. Очакваше се цената да е около 330 млн. евро. 

Антимонополният орган обаче не позволи това да се случи в изненадващо бързо производство – то приключи за едва 10-ина дни. Основният мотив тогава – че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Решението бе обжалвано. 

През юни миналата година, когато стана ясно, че между ЧЕЗ и "Еврохолд" е постигнато споразумение след дълги преговори, не липсваха политически коментари. Тогава от ДПС заявиха, че "сделката се осъществява в корупционна тишина" и призоваха управляващите да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка, а именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Реакция имаше и от БСП, като в декларация Корнелия Нинова обяви, че упрваляващите давали ЧЕЗ на "втора Гинка".

През юни тази година сред няколкото записа, изтекли в публичното пространство, с глас, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов, бе споменато името на "Еврохолд". Според информацията самият запис е от миналата година. Гласът от записа казва: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор  б.р.) по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене."

Статията е копирана от clubz.bg. Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поредна вечер на протести в София

0 (0) Студенти се включиха в протеста в София, пише БГНЕС. Те се събраха пред Софийския универсигет. Заедно с тях има и преподаватели. Недоволните разпънаха големия транспарант с надпис „оставка” по средата на кръстовището при ректората. Уведомете за фалшива новина Как ще оцените статията? Кликнете на звездичката, за да оцените […]
d0bfd0bed180d0b5d0b4d0bdd0b0 d0b2d0b5d187d0b5d180 d0bdd0b0 d0bfd180d0bed182d0b5d181d182d0b8 d0b2 d181d0bed184d0b8d18f

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.