Професор Мутафчийски: 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Maxresdefault

Трета жертва на коронавируса у нас и нови две положителни проби в страната през последните часове. Общият брой на заразените в България достигна 94 души, в това число и починалите.

Третата жертва на коронавириса у нас е 80-годишна жена настанена в „Пирогов“. Тя беше докарана от „Св. Наум“ с тежък инсулт и лакарите не успяха да я спасят.

И тримата починали у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания, каза председателят на щаба генерал Мутафчийски.

В „Пирогов“ е настанен и най-тежкият случай в момента. Той е интубиран с дихателна недостатъчност.

Иначе хоспитализираните пациенти са малко повече от половината диганостицирани. Новите градове с доказани случай на коронавирус са Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

По думите на проф. Мутафчийски бързите тестове не са достатъчно надеждни. Той посочи проучване, направено у нас, според което от 10 случая с доказана клинична картина и потвърдени с PSR тестове, те са показали положителни резултати само при 4. Това означава, че 70% от бързите тестове дават фалшиво отрицателни проби. Затова трябва да се потърсим бързи тестове и от други производители, допълни той.

Първият случай в Бургас всъщност идва от Банско. 39-годишна готвачка от курорта се е прибрала преди около седмица.


Проф. Венцислав Мутафчийски – председател на оперативния щаб: Има 25 контактни лица около нея и е със симптоматика и е приета в инфекциозна клиника на бургаската болница.

Освен нея, още двама граждани на Северна Македония са дали положителни проби след почивка в Банско. В ромските махали в цялата страна вече текат разяснителни кампании за превенцията от коронавирус.

Проф. Венцислав Мутафчийски – председател на оперативния щаб: Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и е истинско предизвикателство да им се наложи карантина и там ограните на МВР имат много работа. 

Председателят на щаба потвърди информацията за избягал от карантина пиян пациент със съмнение за коронавирус.

Проф. Венцислав Мутафчийски – председател на оперативния щаб: Да, има такъв случай на лице, намерено в безпомощно състояние, с алкохолно опиянение, закаран в „Пирогов“, взета е проба и още преди да изчака резултата, той е избягал.

40-годишният мъж е намерен на централната гара и върнат в „Пирогов“. Тестван е с бърз тест, който е положителен, чака се лабораторното изследване. Броят на хората, които не спазват карантината, се увеличава и затова се налага ограните на реда денонощно да следят. Вчера за нарушена каратина в столицата има образувано досъдебно производство, а във Варна вече са 3. 

източник: БНТ

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Коктейл от лекарства дава надежди за лечение на коронавируса

0 (0) Твърди се, че комбинацията между два медикамента е дала резултат при много пациенти Ново лекарство дава надежди за лечение на заразата COVID-19.  Директорът на средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия д-р Дидие Раул е комбинирал две лекарства, за да лекува коронавируса. Твърди се, че комбинацията е дала резултат […]
коктейл от лекарства

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.