Българската граница се оказа разграден двор за коронавируса

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
екип

Заразена бягала през багажното отделение и отказала преглед, а двама пътници вдигнали от 34 до 38 градуса за час

Българската граница, в частност тази през Летище София се оказа разграден двор за влизането на коронавируса. Това стана ясно от отговорите и разказите на директора на Столичната РЗИ Данчо Пенчев по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

На въпрос каква е била координацията между институциите запечално известния полет от Холандия от 26 април, с който положителна за коронавирус пътничка мина и замина от Летище София и си стигна до родното място безпрепятствено, Пенчев разказа история, която ясно показва реалността. Именно този полет вече дни наред се дава като пример от премиер и експерти от НОЩ като една от основните причини за увеличаването на заразените. 

„Пациентката е била привикана към граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е през граничен паспортен контрол и нашите специалисти са я гонили в багажното отделение на Летище София“, обяви Пенчев. Там тя категорично отказала да се върне и да влезе в болница, добави той. 

Пенчев разказа и, че за това, че въпросната жена не е била добре на борда, граничният здравен контрол е била уведомен от други две лица, които са се намирали близо до нея в самолета. Такива хора, които са положителни или болни, в мига, в който кацнат, гледат бързо да напуснат територията на летището в посока родно място или постоянен адрес, добави шефът на РЗИ София.

От думите му не стана ясно защо след като е било предварително ясно, не е била поискана помощта на Гранична полиция и нейното задържане за проверка. Освен това изобщо не се разбра и как така човек може да откаже изобщо проверка при положение, че има обявено извънредно положение, има Закон за здравето и заповеди за противоепидимични мерки. 

В същото време обаче Пенчев разказа още един абсурден случай, с който искаше да илюстрира колко малко са възможностите им. С него той отговори на въпрос къде са властите и термокамерите в тези случаи. Печев обяви, че наскоро имало случай с двама пациенти, които термокамерите ги засичат с 34 градуса температура. „Изолираме ги за един час и след един час телесната им температура става 38 градуса. Аавтоматично се задейства междуведомствената процедура, която е свързана с Ганична полиция, летище, столично РЗИ, спешна медицинска помощ, линейката влезе и ги закара в болница“, разказа той и в същото време попита: „Как можем ние да знаем, че някой пътник – положителен или не, не е пил антипиретици (температуропонижаващи медикаменти) преди да кацне на летището.

Така и не стана ясно каква е всъщност връзката на този случай с историята с холандския самолет, но и от двете неща се разбра, че контрола е повече на късмет, отколкото на организация и координация.

Източник: Сега, bstv.bg

Българската граница се оказа разграден двор за коронавируса 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Пеевски май храни повече медии, отколкото е известно.

() Една новина изгря от почти всички медии на Гергьовден – Делян Пеевски поздравява българите за празника. Цитират прочувствени думи за Св. Георги, вечната борба между доброто и злото, храброст, вяра, чест, доблест, професиионализъм, битката в мирно време на нашите лекари и т. н. А защо е тази новина? В […]
Peevski-Gergyovden1
BulgarianEnglishGreek