БОЕЦ: Защо има тестове за 240 депутати, а за лекари на фронта – не

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()

Сдружението подаде сигнал за тежки нарушения в болницата във Видин

coronavirus-mask-infection-virus-4957673_0

Гражданското сдружение БОЕЦ разпространи отворено писмо до Националния оперативен щаб. Активистите на БОЕЦ твърдят, че са разкрили потресаващи факти за битката със заразата в болницата във Видин, че са сезирали щаба и са поканили лично ген. Мутафчийски да провери синала на място, но от НОЩ реакция няма. 

baner-zdrave

„След 26 март има спусната инструкция от щаба до районните здравни инспекции (РЗИ) да не се взимат и изпращат проби от контактни с доказано заразени с коронавирус, включително и от медици, твърдят от БОЕЦ.  В сдружението получили сигнал за отказ от Централната референтна лаборатория да бъдат изследвани такива проби на медици и затова предприели собствена проверка по случая.

Ето какво разказа председателят на БОЕЦ Георги Георгиев пред в. „Сега“ за гражданското разследване: 

На 31 март в Общинската болница във Видин е приет пациент с грипоподобни оплаквания. Настанен е в отделението по пулмология. През първят ден лекарите и сестрите в отделението обработват пациента без необходимите предпазни средства и нужното ниво на защита. На третия ден –  2 април, четирима медици, които са били в пряк контакт с болният (с вече доказана положителна проба) получават грипоподобни симптоми, включително температура и т.н. Настанени са в същото отделение, вече като пациенти. Още същия ден са взети проби за COVID 19 – на тях и на контактните им лица – още 16 медици от отделението и от спешна помощ. Пробите трябвало да заминат чрез РЗИ за изследване в референтната лаборатория в София. На следващия ден дошъл отказ. Д-р Владински, директор на РЗИ – Видин, обяснил на председателя на БОЕЦ, че имало инструкция от Националния оперативен щаб да не се взимат и изследват проби на контактни, вкл. и медици. След като БОЕЦ дава гласност на случая и медии подемат темата, на 4 април генерал Мутафчийски лично се намесил, на всички контактни са взети и изпратени за изследване повторни проби.

„Сезирахме МВР и прокуратурата за казуса. Разполагаме с документи“, обясни Георги Георгиев.

Business Here

Докато изяснява видинския казус, сдружението получава още три сигнала за подобни казуси – откази да се взимат и изследват проби от хора, които са имали пряк контакт с доказано заразени с коронавирус.

Вчера „Сега“ писа за подобен проблем с с част от персонала в реанимацията на МБАЛ „Благоевград“. „Взеха ни гърлен секрет. После ни информираха, че ще ни бъдат направени бързи тестове, но това беше отменено. Притесняваме се, хората се страхуват от нас, а и трябва да продължим да работим“, разказаха пред „Сега“ служители на болницата в Благоевград. Обяснението е, че не се налагат тестове, ако няма симптоми. Това не е първият случай на отказани тестове в МБАЛ „Благоевград“ – роднините на починалите в болницата майка и дъщеря трябваше да заплатят сами два бързи и два PCR теста.

ДВОЕН АРШИН

Шефът на БОЕЦ обясни защо се е стигнало до днешното отворено писмо: „Преди дни поканихме официално г-н Мутафчийски да посети Видин, но отговор нямаме, а щабът няма обявени сайт, електронна поща или телефон за връзка“.

Сдружението настоява за изясняване на скандала с указанията, спуснати от щаба до РЗИ, да не се взимат проби от контактните с доказано заразени с коронавирус граждани и медици. „Това са най-рисковите групи, ако тях не тестват, кого тогава – само депутати, министри, олигарси, техните близки и най-тежките случаи ли„, питат от БОЕЦ.

Тестват депутатите за коронавирус във ВМА и „Софиямед“ - bTV Новините
На снимката: Масовото тестване на народните представители бе проведено светкавично, след като се оказа, че техният колега Хасан Адемов е заразен. 

източник: segabg.com

БОЕЦ: Защо има тестове за 240 депутати, а за лекари на фронта - не 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Коронакриза и скандалът с ББР: Само общественият гняв ще ги стресне

() Мерките на управляващите за справяне с кризата, породена от пандемията Ковид-19, могат да бъдат разделени на две групи: насочени към ограничаването на разпространението на заболяването и такива, които засягат неблагоприятните стопански последици. Първите, предложени от Националния оперативен щаб – физическо дистанциране, строги санкции за нарушаване на карантината и т.н. […]
Петър-Чолаков