БОЕЦ: Защо има тестове за 240 депутати, а за лекари на фронта – не

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Сдружението подаде сигнал за тежки нарушения в болницата във Видин

coronavirus-mask-infection-virus-4957673_0

Гражданското сдружение БОЕЦ разпространи отворено писмо до Националния оперативен щаб. Активистите на БОЕЦ твърдят, че са разкрили потресаващи факти за битката със заразата в болницата във Видин, че са сезирали щаба и са поканили лично ген. Мутафчийски да провери синала на място, но от НОЩ реакция няма. 

„След 26 март има спусната инструкция от щаба до районните здравни инспекции (РЗИ) да не се взимат и изпращат проби от контактни с доказано заразени с коронавирус, включително и от медици, твърдят от БОЕЦ.  В сдружението получили сигнал за отказ от Централната референтна лаборатория да бъдат изследвани такива проби на медици и затова предприели собствена проверка по случая.

Ето какво разказа председателят на БОЕЦ Георги Георгиев пред в. „Сега“ за гражданското разследване: 

На 31 март в Общинската болница във Видин е приет пациент с грипоподобни оплаквания. Настанен е в отделението по пулмология. През първят ден лекарите и сестрите в отделението обработват пациента без необходимите предпазни средства и нужното ниво на защита. На третия ден –  2 април, четирима медици, които са били в пряк контакт с болният (с вече доказана положителна проба) получават грипоподобни симптоми, включително температура и т.н. Настанени са в същото отделение, вече като пациенти. Още същия ден са взети проби за COVID 19 – на тях и на контактните им лица – още 16 медици от отделението и от спешна помощ. Пробите трябвало да заминат чрез РЗИ за изследване в референтната лаборатория в София. На следващия ден дошъл отказ. Д-р Владински, директор на РЗИ – Видин, обяснил на председателя на БОЕЦ, че имало инструкция от Националния оперативен щаб да не се взимат и изследват проби на контактни, вкл. и медици. След като БОЕЦ дава гласност на случая и медии подемат темата, на 4 април генерал Мутафчийски лично се намесил, на всички контактни са взети и изпратени за изследване повторни проби.

„Сезирахме МВР и прокуратурата за казуса. Разполагаме с документи“, обясни Георги Георгиев.

Докато изяснява видинския казус, сдружението получава още три сигнала за подобни казуси – откази да се взимат и изследват проби от хора, които са имали пряк контакт с доказано заразени с коронавирус.

Вчера „Сега“ писа за подобен проблем с с част от персонала в реанимацията на МБАЛ „Благоевград“. „Взеха ни гърлен секрет. После ни информираха, че ще ни бъдат направени бързи тестове, но това беше отменено. Притесняваме се, хората се страхуват от нас, а и трябва да продължим да работим“, разказаха пред „Сега“ служители на болницата в Благоевград. Обяснението е, че не се налагат тестове, ако няма симптоми. Това не е първият случай на отказани тестове в МБАЛ „Благоевград“ – роднините на починалите в болницата майка и дъщеря трябваше да заплатят сами два бързи и два PCR теста.

ДВОЕН АРШИН

Шефът на БОЕЦ обясни защо се е стигнало до днешното отворено писмо: „Преди дни поканихме официално г-н Мутафчийски да посети Видин, но отговор нямаме, а щабът няма обявени сайт, електронна поща или телефон за връзка“.

Сдружението настоява за изясняване на скандала с указанията, спуснати от щаба до РЗИ, да не се взимат проби от контактните с доказано заразени с коронавирус граждани и медици. „Това са най-рисковите групи, ако тях не тестват, кого тогава – само депутати, министри, олигарси, техните близки и най-тежките случаи ли„, питат от БОЕЦ.

Тестват депутатите за коронавирус във ВМА и „Софиямед“ - bTV Новините
На снимката: Масовото тестване на народните представители бе проведено светкавично, след като се оказа, че техният колега Хасан Адемов е заразен. 

източник: segabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Коронакриза и скандалът с ББР: Само общественият гняв ще ги стресне

0 (0) Мерките на управляващите за справяне с кризата, породена от пандемията Ковид-19, могат да бъдат разделени на две групи: насочени към ограничаването на разпространението на заболяването и такива, които засягат неблагоприятните стопански последици. Първите, предложени от Националния оперативен щаб – физическо дистанциране, строги санкции за нарушаване на карантината и […]
Петър-Чолаков

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.