Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение

Споделете тази статия с вашите приятели!
()

Премиерът инспектира строежа на АМ „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци

Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение преди 13-ти май, обяви премиерът Бойко Борисов. Юристи ще проверяват как да се продължи в такъв случай действието на заповедите на здравния министър, например за носенето на маски. Готви се и отварянето на парковете – но под условие. А в болниците се връщат към временно спрените планови операции при строги мерки за сигурност.

baner-zdrave
кпп

Заявката за отмяна на извънредото  положение преди 13 май дойде от премиера Борисов на инспекция на магистрала „Хемус“. Премиерът заяви и, че се обмисля облекчаване на мерките в парковете, така че родителите с малки деца да могат да излизат на разходка при спазване на строги правила. Според експерти обаче отмяна на противоепидемични мерки трябва да се основава на конкретни анализи и опита на останали държави, които вървят по-напред от България  с вируса.

банер-728x90 (1)

За това дали  извънредното положение да бъде отменено преди 13 май – анализите и преговорите между властите текат.

маски

„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат, банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тези срокове, в които сме казали”, каза Борисов.

Мисли се и по въпроса дали от следващата седмица органичителните ленти в парковете да паднат за родители и деца.

Business Here
парк

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

„Сутринта говорих с Щаба – ако така продължи нивото на заразените, защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов.

„Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме”, заяви още премиерът.

Затова в неделя от Столичната община ще направят обучение в Южния парк, за да бъдат подготвени екипите при олекотяване на мерките. От  общината обясняват, че има нужда от  ясни правила за разходка на малките деца в определени часове и еднопосочно движение по големите алеи, за да няма засичане и струпване на хора. А според Щаба – плавното отпадане на мерките пък ще зависи от реакцията на хората в утрешния ден.

„Тази сутрин четох, че плажовете в Австралия пак са забранени, защото хората не спазват дистанция. Ние искрено се надяваме, че нашите сънародници ще спазват физическата дистанция  и ще стане възможно да се разхождат в парка с малки деца. Предполагам не ме питате за гимназисти, че ще се разхождат с родителите си“, заяви Мутафчийски.

източник: nova.bg

Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Ваксини и COVID-19: Какво трябва да знаят родителите

() Как да организирате безопасното поставяне на задължителните ваксини на вашето дете по време на пандемията? Разпространението на заразата от коронавирус от 2019 г. (COVID-19) донесе със себе си страх и несигурност. Много родители питат дали ще има ваксина срещу COVID-19 и как да организират рутинната имунизация на детето си в […]
vaksini