Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Премиерът инспектира строежа на АМ „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци

Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение преди 13-ти май, обяви премиерът Бойко Борисов. Юристи ще проверяват как да се продължи в такъв случай действието на заповедите на здравния министър, например за носенето на маски. Готви се и отварянето на парковете – но под условие. А в болниците се връщат към временно спрените планови операции при строги мерки за сигурност.

кпп

Заявката за отмяна на извънредото  положение преди 13 май дойде от премиера Борисов на инспекция на магистрала „Хемус“. Премиерът заяви и, че се обмисля облекчаване на мерките в парковете, така че родителите с малки деца да могат да излизат на разходка при спазване на строги правила. Според експерти обаче отмяна на противоепидемични мерки трябва да се основава на конкретни анализи и опита на останали държави, които вървят по-напред от България  с вируса.

За това дали  извънредното положение да бъде отменено преди 13 май – анализите и преговорите между властите текат.

маски

„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат, банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тези срокове, в които сме казали”, каза Борисов.

Мисли се и по въпроса дали от следващата седмица органичителните ленти в парковете да паднат за родители и деца.

парк

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

„Сутринта говорих с Щаба – ако така продължи нивото на заразените, защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов.

„Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме”, заяви още премиерът.

Затова в неделя от Столичната община ще направят обучение в Южния парк, за да бъдат подготвени екипите при олекотяване на мерките. От  общината обясняват, че има нужда от  ясни правила за разходка на малките деца в определени часове и еднопосочно движение по големите алеи, за да няма засичане и струпване на хора. А според Щаба – плавното отпадане на мерките пък ще зависи от реакцията на хората в утрешния ден.

„Тази сутрин четох, че плажовете в Австралия пак са забранени, защото хората не спазват дистанция. Ние искрено се надяваме, че нашите сънародници ще спазват физическата дистанция  и ще стане възможно да се разхождат в парка с малки деца. Предполагам не ме питате за гимназисти, че ще се разхождат с родителите си“, заяви Мутафчийски.

източник: nova.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Ваксини и COVID-19: Какво трябва да знаят родителите

0 (0) Как да организирате безопасното поставяне на задължителните ваксини на вашето дете по време на пандемията? Разпространението на заразата от коронавирус от 2019 г. (COVID-19) донесе със себе си страх и несигурност. Много родители питат дали ще има ваксина срещу COVID-19 и как да организират рутинната имунизация на детето си […]
vaksini

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.