Борисов шашна с фалшива новина за 30 хил. починали от COVID за ден

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
борисов
Премиерът Бойко Борисов до командира на бригадата „Специални сили“ генерал-майор Явор Матеев.

„Бързо и на място затискаме проблема – и става клъстър !“, обясни премиерът противоепидемичните мерки

По случай деня на храбростта и Българската армия премиерът Бойко Борисов посети полигона при Крънча, където днес Специалните сили правят демонстрация на бойните си способности. По време на престоя си в базата министър-председателят беше съпровождан от командира на бригадата генерал-майор Явор Матеев. Както обичайно, визитата му на полигана беше излъчвана през цялото време на живо във фейсбук странаца на Борисов.

Докато поздравяваше за храбростта всички онези, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, премиерът отбеляза, че днес отчитаме и антирекорд: „30 хил. загинали днес от коронавируса в Европа! Аз не знам военните имат ли статистики какво значи да се дадат 30 хил. жертви жива сила от армия, ако воюва. Това ще се водят най-кръвопролитните сражения – загинали 30 хил. Толкова са днес само!“, коментира Борисов пред журналисти. Факт е обаче, че това не отговаря на истината. От началото на пандемията жертвите на новия коронавирус се изчисляват на приблизително 258 хил. За последните 24 часа пък най-много смъртни случаи са отчетени в САЩ – 2350 души.

„Вярно, празник е днес, радваме се, но по никакъв начин не е преминала заразата. 69 са новите заболели. И затова си позволих да махнем КПП-тата, да пътуват хората спокойно да са на клъстери (бел ред. клъстер от английски, което означава заделено пространство, група компютри и др.) Виждате всички, които пристигат от чужбина, донасят вируса. Как ще започне туризма в такава ситуация? Това означава един холандец идва от холандия и целият хотел го затваряме. Така, че нищо не е преминало“, продължи Бойко Борисов.

Премиерът не скри гнева си към българите, които преди дни се завърнаха от Нидерландия със симптоми на коронавирус. „Ако не бяха, тези неразумни хора от Холадния, които дойдоха и разнесоха заразата с 2-3 полета…Това е недисциплинирано, това е даже престъпно. Ако не бяха тези, ние пак щяхме да се движим 20-30 човека на ден. Те ни привнесоха по-голям брой“, категоричен е премиерът.

Според него българското общество трябва да свикне да живее със заразата. „Нищо не сме разхлабили допълнително, което да промени рамката на карантината. Това, че позволихме да тичат, да спортуват, това са мерки за физическо здраве. Още нищо не сме разхлабили, което да донесе пари в бюджета. Разхлабваме това, което ще донесе сила, здрав дух на хората. България е с най-либералните мерки !“, аргументира се Борисов, като изтъкна, че към днешна дата, въпреки нищожните приходи в държавата, ние не сме съкратили нито един разход. 

На въпрос дали правителството все пак е готово, ако последва нов пик на заболявоемостта, премиерът отговори: „Затваряме всичко отново, както в момента кварталът в Ямбол е затворен. Ние, ако успяваме да държим тези нива, за да си позволяваме така да помагаме на хората да минем по-лесно през тази зараза, е само затова, че бързо и на място затискаме проблема – и става клъстър !“ 

Бойко Борисов беше попитан и за позицията на президента, според който стабилна държава не се гради в условията на страх. Според премиера този упрек не е към него, защото той бил различен от останалите европейски лидери и президента на САЩ. „Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. Той направи Русия… 10 хил. заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница… Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Макрон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно“, коментира Борисов.

Освен това премиерът се ядоса и на депутатите, че все още получават безотчетни пари, въпреки че насила лишиха от възнаграждения и стотици служители в изпълнителната власт. „Парламентът си остави за тях. Не знам дали е умишлено, но не е честно !“, възнегодува Борисов, но уточни, че не е разговарял с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по този въпрос.  

Премиерът не пропусна да отбележи, че изпитва специални симпатии към Специалните части на Българската армия, „защото не само са изключително подготвени, когато имаме миграционен натиск, когато имаме терористи, диверсанти, дори в рамките на града те могат да действат, както нашите специални части на МВР“. Той и обеща да закупи още 150 хил. патрона за автоматично оръжие, за да могат военните да тренират спокойно. 

„Защото са изстреляли вече 150 хил. от скъпите. Колко струва един патрон“, обърна се Борисов към генерал-майор Явор Матеев. „Това е въпрос на общесвена поръчка. Не мога да кажа точно, но около 50-60 стотинки“, възклина той. „Моля ?!“, възмути се премиерът, че това било много малко и даде пример с патрони на картечница, които струват по 16 евро. „Знаеш ли колко стреляхме по времето на социализъма сега да ти кажа. По 3 патрона !“, разказа премиерът.

„Не си спомням кога, но последния път, когато идвах, поискаха да им направим полигоните. 6 млн. лв. имат да си направят казармата. Парите им са осигурени, те още тогава бяха осигурени, но както обикновено по български, поискаха още да го разширим и от 2,7 млн. станаха 6 млн. Но се надявам на есен да ни поканят за едно занятие с готова казарма – столови, фитнеси“, каза още Бойко Борисов.

ПРОТЕСТ

Протест на няколко граждани срещу продажба на гори прекъсна военната демонстрация на спецчасти по повод 6 май в пазарджишкото село Црънча, съобщи bTV.

От съображения за сигурност спецчастите спряха стрелбата на полигона по време на антитерористична демонстрация заради навлезли цивилни.

Хората протестират заради продажба на гори, които по думите им се продават по 2-3 лева на декар. Те са дошли на полигона заради премиера Бойко Борисов, който беше на място.

„Тази гора не е в района на този полигон, тя е в друг район. По никакъв начин техните искания нямат връзка с българската армия. Приемам такъв акт като грубо неуважение към действащата българска войска, към ветераните, отдали живота и силите си за просперитета на армията и войните, заради които съществува нашата родина. Тези 5-6 човека са единичен случай, те изразяват недоволство към пазарджишкия кмет, което няма връзка с нас“, коментира ген. майор Явор Матеев.

източник: segabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Задържаха Жени Калканджиева след съседски скандал

0 (0) В ареста с нея е и синът й Полицаи от Шесто РУ са отвели в ареста Жени Калканджиева и сина й. Това е станало във вторник през нощта навръх Гергьовден.  До ареста се стигнало след скандал със съседите й – Ралица и Маги Захариеви. Спорът избухнал следобеда, в кооперацията, […]
kalkandzhieva