Борисов: Влизането в Еврозоната е единствената спасителна стъпка от коронавируса

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
нощ

„Това е една изключително правилна стъпка в правилната посока. Аз съм убеден, че ако продължи кризата с коронавируса, това е единствената спасителна стъпка“. Това коментира премиерът Бойко Борисов след въпрос какво конкретно финансиране ще получим, ако сега се задейства влизането ни в Еврозоната.

baner-zdrave

По думите му с влизането на страната в чакалнята на Еврозоната се дава гаранция за абсолютната прозрачност в работата на българските банки. Така общите пари щели да бъдат под контрол в целия Европейски съюз.

И финансовият министър Владислав Горанов допълни, че влизането в ЕРМ-2 е необходимото условие за приемане на еврото. За него предимствата да бъдем Еврозоната са много повече от някои имагинерни притеснения. Финансист номер едно очаква положително развитие от Европейската централна банка (ЕЦБ) за това как работи суаповата сделка.

„С присъединяването ни в чакалнята на Еврозоната, ЕЦБ ще сключи суап с БНБ за размяна на лева срещу евро, което е от изключителна помощ и подкрепа на механизма за валутния борд в България. Свободно и без ограничения БНБ ще праща левове в ЕЦБ, а ЕЦБ ще връща евро“, обясни Горанов.

След обяснението на финансовия министър, премиерът Бойко Борисов посочи, че „колкото лева имаме, толкова евро ще получим“. Той е убеден европеец и докато ГЕРБ е в управлението ще продължава да държи на тезата, че ЕС и Европа са най-доброто място.

Business Here

„Ако искаме да бъдем там – споделяме и хубаво, и лошото. Били сме извън европейското семейство и знаете какъв беше животът тогава“, напомни Бойко Борисов.

Припомняме, през февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще кандидатства за еврозоната само при абсолютен консенсус на политическите сили у нас.

Тогава идеята през април да внесем документи срещаше и критики, и бе прието мнението да не се бърза. Според проф. Стив Ханке има реална опасност страната ни да последва Гърция, ако приеме еврото.

Два месеца по-късно премиерът на България Бойко Борисов промени мнението си и заяви, че няма да изчакваме, а ще кандидатстваме.

източник: news.bg

Борисов: Влизането в Еврозоната е единствената спасителна стъпка от коронавируса 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ!

() Истината е по силна от страха. Днес прокуратурата обяви, че са ми повдигнати обвинения за това, че с БОЕЦ разкрихме ИСТИНАТА! Чакам ги, не смеят дори да дойдат и да ми връчат призовката.Разкрихме мракобесната инструкция на Щаба и управляващите да НЕ се тестват контактни лица, включително и медици! Това […]
boec