България поиска от ЕС да не спазва Конвенцията за защита правата на човека

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
бокич

Заради извънредните мерки

България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. Съветът на Европа е бил информиран и от над 10 други държави, които иска временна дероганция на конвенцията. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания. „Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера (четвъртък) съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура.

Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, коментира правосъденият министър Данаил Кирилов пред бТВ. Конвенцията дава право държавите временно да не прилагат нейните разпоредни.

Процедурата е разписана в чл. 15 от конвенция, която указва условията за „Дерогиране при извънредно положение“. „По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите ѝ задължения по международното право“, гласи конвенцията. България е длъжна да предостави на генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и причините, поради които дерогацията е наложителна.

Държавата е длъжна да информира генералния секретар за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на конвенцията в пълния им обем. Това означава, че България трябва да продължи да спазва забраната за изтезания, забраната за робство и принудителен труд, както и забраната за налагане на наказание без закон. 

източник: novini.london

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Английското правителство плаща 80% от заплатите

0 (0) Знам, че хората се притесняват от загубата на работа, от това, че не могат да платят наема или ипотеката си, че нямат пари. На всички, които са вкъщи в момента, разтревожени за предстоящите дни, казвам: НЯМА ДА БЪДЕТЕ ОСТАВЕНИ БЕЗ ПОДКРЕПА“ Правителството ще плаща 80% от възнагражденията на служителите, които […]
бунд

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.