ДАЛИ И ДО КОЛКО ДА ВЯРВАМЕ НА ЩАБА?

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Щаб

На 3 април 2020 г. Борисов се появи на сутрешния брифинг на оня щаб. И след като пророкува, че през следващите две-три седмици ще става още по-тежко, неочаквано обяви, че ако Мутафчийски три дни подред каже, че намаляват болните, той рязко щял да дръпне мерките на извънредното положение назад.

baner-zdrave

Мутафчийски всяка сутрин съобщава числата. Те са следните:

– на 2 април – 35 диагностицирани с коронавирус;

– на 3 април – 28;

– на 4 април – 24;

Business Here

– на 5 април – 24;

– на 6 април – 19;

– на 7 април – 24 (от които 8 в резултат на масираното тестване на работещите в Центъра за бърза медицинска помощ в София);

– на 8 април – 16;

– на 9 април – 30;

– на 10 април – 13

– на 11 април – 24;

– на 12 април – 21.

Както се вижда с просто око, броят на диагностицираните намалява само броени дни, след като генералът затропа по масата с думите: „Още не сме почнали, а вие ме питате кога ще свършим!” Рязко дръпване на мерките обаче, по думите на Борисов, няма.

Разбира се, всеки ще забележи, че на 9 април има покачване спрямо предния ден. Само че точно тогава май пак имаше масово тестване. Възможно ли е числото да се е увеличило заради това? Принципно – да. Но това е само единият възможен отговор.

За другия нека се запитаме ДОКОЛКО всъщност вярваме, че генералът ни поднася истината? Аз се извинявам на тези, които вписват лика му в прическите си, но съм скептик. По три причини.

Първата е – има ли начин да проверим дали това са истинските данни? Не, няма. Освен щаба никой друг не е допуснат до такава статистика.

Втората е конкретна. На 10 април сутринта генералът категорично заяви, че не изнасяме никъде защитни облекла. На генерала явно му е убягнало изказването на Урсула фон дер Лайден от предния ден, с което похвали България, че помогнала на Австрия точно с тези защитни облекла.

Генералът обаче е зает човек. Много неща са му на главата. Може да не е сварил да прочете човекът.

Ама два дни преди това премиерът заяви, че сега правим защитни облекла за братята македонци, а генералът седеше до него! Може би трябва да предположим, че точно в този момент не си е бил сложил очилата, та затова не е чул думите на Борисов.

Третата причина е много по-сериозна от първите две. И ако е вярна, доверието ни в щаба на Мутафчийски ще бъде, меко казано, сериозно разклатено.

От близо месец насам медиите публикуват информации за успешно лечение на заразени с коронавируса. В Марсилия проф. Дидие Раул прави това с хидроксихлорофин в комбинация с азитромицин. Китайците са експериментирали с хлорофин фосфат. Тоест – все с производни на добре известния ни хинин. С който, между другото, още през 1934 г. в Пловдив са лекували болните от инфлуенца, тоест – грип, причинен също от вирус.

Ясно е, че тази терапия не е напълно доказана като ефективна. Но има обнадеждаващи резултати.

Проф. Раул съобщава за излекувани от коронавируса в рамките на 4 до 6 дни, като още през първите 24 часа състоянието им е почнало да се подобрява. Нещо много по-съществено – методът на лечение на проф. Раул е препоръчан не от някой си щаб, а от Световната здравна организация.

И още нещо, нашенско си. Собственикът на футболният „Лудогорец” прихвана вируса. След 4 (четири) дни заяви, че вече е излекуван. С какво? Това никой не ни казва, не се и кани да направи това.

Интересното в случая е това, че този кратък срок за лечение напълно съвпада с резултатите, съобщавани от проф. Раул.

На 3 април в отговор на журналистически въпрос Борисов обяви, че го имаме това лекарство и че то се прилага. След него Мутафчийски веднага поясни, че по аптеките го няма, няма да го има, прилагало се само в болниците. Така че да сме били спокойни. Щабът и правителството мислели за всичко.

Но ето че на 12 април в телевизионно предаване се появи много съществен детайл. Думите са на проф. д-р Радостина Александрова, един от водещите вирусолози у нас. А те са, че това лекарство е ефективно САМО в началото на заболяването!

Какво става обаче у нас? Заразените в лека фаза са карантинирани в къщите си и единствената „терапия”, прилагана спрямо тях, е да ги питат от време на време по телефона как се чувстват.

В същото време в болниците, пак по думите на генерала, се приемат само тежките случаи. Тоест почват да ги лекуват тогава, в която хлорохинът вероятно ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ.

Мерките на правителството, като изключим безумните КПП-та и още по-безумните декларации, са правилни – физическото дистанциране поне засега е единствената доказана мярка да няма експлозивно нарастване броя на заразените.

Но нали можем да се запитаме резонно ли е това, което всеки ден ни казват – ако се разболеете и положението ви е тежко, ще ви вземем в болница. Но НЯМА ДА ВИ ЛЕКУВАМЕ С НАЛИЧНОТО ЛЕКАРСТВО В ЛЕКАТА ФАЗА НА БОЛЕСТТА.

То вероятно е скъпо и в малко количество, така че с него ще лекуваме само някои по-специални хора.

И не е ли също така резонно да си помислим, че ген.-майор Мутафчийски не винаги ни казва истината. Или поне – не цялата истина. Което, извинявам се, е същото.

Автор: Огнян Марков

източник: otupor.com

ДАЛИ И ДО КОЛКО ДА ВЯРВАМЕ НА ЩАБА? 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

На Борисов не му се получи да опитоми доц. Мангъров

() Илиян Василев: На Борисов не му се получи да опитоми доц. МангъровДоцент Мангъров ми става все по-симпатичен и достоен за уважение. Други сe огънаха под натиск, прибраха се. Той упорито отстоява своята научна истина. Физиката му не е особено внушителна но духът му е несломим. Няма значение къде, кога и пред […]
New-Project-4