Държавата тайно си купи банка. С нашите пари

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
борисов-и-горанов

В последния възможен момент държавата се включи в днешния аукцион за 110 книжа, даващи право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв. за Първа инвестиционна банка. Набирането на тази сума бе ключово условия България да кандидатства за Еврозоната.

До вчера нямаше кандидати да купят 26% от банката.

Държавата и втори анонимен засега инвеститор се явиха спасители в последния момент. Участието на държавата без подробности обяви икономическият министър Емил Караниколов. 

Почти цялата емисия беше придобита от единия от инвестотирите  – 108 млн. права. Ако до 25 юни неизвестният засега купувач плати емисионната им цена от над 196 млн. лв.,  ще се сдобие с дял от 26.18% от капитала на банката. Няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, но името му със сигурност ще стане известно след евентуалното записване на акциите, тъй като ще притежава над 5% в публична компания.

Държавата е участвала в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка,

потвърди пред Цветанка Ризова в Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната. Другият участник бил частен инвеститор. Караниколов обясни слабия интерес на частния сектор към акции на ПИБ с пандемията от коронавируса.

Капитализирането на ПИБ е последният неизпълнен ангажимент на правителството за членството на страната в ERM II и банковия съюз. 

Ако държавата е купувачът, тя ще трябва да вложи доста усилия да обоснове защо влиза в инвестиция при условия, които практически не се харесват на нито един частен инвеститор.

Причината за липсата на интерес от пазара беше, че цената на новите акции – 5 лв., беше около два пъти над борсовата, отбелязва „Капитал“. След успешния аукцион котировките на ПИБ скочиха до над 2.7 лв., като след това се върнаха до нива около 2.64 лв., което все пак е 2.33% ръст за деня.

Новият инвеститор ще има малко над 26%. Ако това е държавата или нейно дружество,  би трябвало да се получи и одобрение за държавна помощ от Европейската комисия.

източник: 24novini.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Над 200 000 души ще останат без вода, ако Борисов не вземе спешни мерки за язовир Тича, твърди Манолова

0 (0) Над 200 000 души от Шумен, Търговище и околните общини ще останат без вода, ако Борисов не вземе спешни мерки за язовир Тича. Нито ВиК, нито КЕВР си удържаха на думата, че в Шумен няма да плащат висока цена за некачествената вода, а сега ще останат и без […]
манолова

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.