Дати, имена, събития. Каква е историята зад публикувания чат между Васил Божков и Vladi Goranov

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
bozhkov

Два скрийншота от размяна на текстови съобщения с контакт, записан като Vladi Goranov, публикува във фейсбук страницата си укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков. От разпространените разговори се вижда, че двамата обсъждат срещи помежду си и „инструкции“ от страна на министъра към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

baner-zdrave

От СМС-ите става ясно, че Божков може да се оплаче на финансовия министър от случващото се в комисията по хазарта и то в разгара на проверките срещу него от януари тази година. От своя страна Vladi Goranov пише, че ще „говори със Сашо“. Божков уточнява във Фейсбук, че „Сашо“ е бившият шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев.

Друг скрийншот пък показва, че Vladi Goranov е дал „ценни указания“ на „девойката“, която според уточненията на Божков е Мария Филипова. Датата на СМС-а е 29 март 2018. От огласената размяна на реплики се вижда също, че около месец преди това (24 февруари 2018 г.) Божков е бил на ски, а министърът му е писал, че когато се върне – „правим среща“.

До момента Владислав Горанов не отговаря на телефона си, а от пресцентъра на Министерството на финансите нито потвърдиха, нито отрекоха автентичността на съобщенията с думите: „Нямаме коментар“.

Публикуваните снимки от кореспонденцията обаче носят доста повече информация, защото датите и споменатите имена и събития съвпадат с публично известни данни.

Business Here

8 февруари 2018 г. – началото

Всъщност всичко започва около две седмици преди предполагаемият финансов министър да пише на Божков (на 24 февруари), че щом се върне от ски ще се организира среща.

Две седмици по-рано – на 8 февруари, Мария Филипова („девойката“) е назначена от финансовия министър Владислав Горанов за председател на Държавната комисия по хазарта.

В периода от 2015 до 2020 г., според Агенцията „Държавна финансова инскпекция“ (АДФИ) и прокуратурата, лотарийните игри на Божков са ощетили хазната с невнесени такси за над 700 млн. лв. В този период комисията по хазарата е приемала без забележки декларациите, подавани от лотарийните фирми на Васил Божков.

След като стана известно, че комисията не е възразявала на такава отчетност, от прокуратурата обвиниха двама от ръководителите на комисията в този период. Това са Огнемир Митев – предшественик на Мария Филипова и Александър Георгиев – нейният наследник. Срещу Филипова обаче не са предприемани никакви действия, въпреки че по нейно време отчетите на лотарииите с по-ниски такси също са приемани.

Ските на Божков

Но да се върнем на СМС-ите. От размяната на реплики се разбира, че в края на февруари 2018 година Божков е на ски.

Малко след като през 2020 г. Божков бе арестуван в Дубай, в социалните мрежи у нас започна да се разпространява видео, заснето на 9 март 2018 година във френския ски курорт Куршевел. То е от купона за 70-годишнината на туристическата компания „Мезон Турние“.

В края на клипа (01:56) се забелязва и българският бизнесмен.

Скрийншот от видеоклипа, заснет през март 2018 г.
Скрийншот от видеоклипа, заснет през март 2018 г.

Видеото потвърждава, че хазартният бос е бил на зимна почивка във времето, в което си е писал с Vladi Goranov.

След „указанията“, 30 март 2018 г.

Според скрийншотовете Vladi Goranov и Божков не са си писали до 29 март 2018 година. Когато Божков съобщава лаконичното „Няма връзка с девойката“, а събеседникът му отвръща, че вече е получила ценни указания.

Ден по-късно, на 30 март 2018 г., Държавната комисия по хазарта провежда заседание. Според протокол на дневния ред, публикуван на сайта й, се вижда че в рамките на заседанието „Ню Геймс“ на Божков получава право да разшири лиценза си с нови лотарийни билети. Това са „Златни пирамиди 6“, „Casino 7777.bg“, „Мега кеш кръстословици“.

Освен това регистрираната в Малта „Еврофутбол Лимитид“ получава разрешение за предложения игрален софтуер за онлайн залагания в сайта efbet.com. Комисията гласува и удължаване с 5 години на срока на действие на лиценза за организиране на онлайн игри със залагания на резултати от спортни състезания.

От скрийншотовете на разговора се вижда също, че Vladi Goranov и Божков са се уговаряли за лична среща на 29 май 2018 г.

Според протоколите на комисията по хазарта два дни по-късно, на 31 май, са одобрени още две игри: „Кеш кръстословици“ и „Диамантена седмица“.

Две години по-късно

Настоящата 2020 година се оказа фатална за бизнесмена Божков, който откакто напусна България обвинява властта, че му отнема бизнеса.

Начало на проблемите за него поставиха бившите му съдружници Цветомир и Боян Найденови. В края на миналата година те обявиха, че Божков не е плащал пълния размер на таксите за хазартния си бизнес, изнудвал ги е и ги е заплашил с убийство.

Ето защо в средата на 2019 г. финансовият министър Владислав Горанов възложи на АДФИ проверка по сигнала за укрити 250 милиона лева от държавни такси от лотарията (такава беше назованата от Найденови сума преди тя да набъбне до 700 млн лв., с лихвите) .

В разгара на всички започнати проверки, в средата на месец януари 2020 година, обаче Божков изпраща СМС на Горанов с констатацията, че комисията „саботира“ бизнеса му. И пита: „Ти си ли казал или шефът й го прави на своя глава?“. Горанов отговаря, че „Комисията е спряла да прави каквото и да било до като не приключи имспекцията“. Бизнесменът отвръща, че „това пречи на рутинната работа и няма нищо общо с проверките. Нали го говорихме“. Тази реплика е последвана от ангажимент, поет от Vladi Goranov: „Ще говоря с Сашо да не смесва нещата“.

източник: svobodnaevropa.bg

Дати, имена, събития. Каква е историята зад публикувания чат между Васил Божков и Vladi Goranov 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Комунизмът си отива а…! Държавата създава фирма и открива бензиностанции в цялата страна!

() Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, но и да продава горива на гражданите, съобщиха от МФ.              […]
бензиностанция