ГЕРБ не допусна депутатите да контролират правителството

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Участвайте повече в своята немного рейтингова телевизия, препоръча шефът на НС Цвета Караянчева на БСП

parlament

ГЕРБ няма никакво намерение да позволи на Народното събрание да упражнява ефективен надзор върху действията и политиките на правителството по време на извънредното положение. Това пролича при дебата върху предложението на БСП да се възстанови редовният парламентарен контрол, който преди кризата се провеждаше всеки петък.

Наскоро по искане на управляващите депутатите се принудиха да отправят въпроси към кабинета само писмено. Това е тромава практика, която не позволява да се получават срочно отговори от изпълнителната власт за мерките, които предприема, в непрекъснато изменящата се кризисна обстановка.

Социалистите поискаха да се върне устният контрол при следните условия – в пленарната зала да присъстват само депутатът, отправил въпроса, и членът на правителството, който трябва да му отговори, и така да се спазват предпазните мерки. „Не е нормално правителството и министър-председателят да ни информират напоително през брифинги по телевизията, без да запознаят Народното събрание с това какво се случва в държавата”, изтъкна соцдепутатът Кристиан Вигенин.

В отговор председателят на Народното събрание Цвета Караянчева цитира данни, според които съществена съществена разлика между устния и писмения контрол нямало. И обвини опозицията, че търси само медийния ефект от парламентарната процедура. „Разбирам, че имате нужда да използвате парламентарната трибуна. Никой не ви е забранил това … Разбира се, че ние като парламент трябва да контролираме министрите, но в момента ситуацията е по-сложна – намираме се в извънредно положение. И един приятелски съвет – имате телевизия, която не е много рейтингова. Участвайте повече в нея, разказвайте повече за отговорите, които министрите дават и може би тогава ще почнат да я гледат всички български граждани. Пожелавам ви го от сърце. Но не всичко е телевизия”, обърна се Караянчева към социалистите.

В защита на правителството се впусна и рекламиращият се като опозиционен политик Веселин Марешки, който определи предложението на БСП като „цирк”. „Нищо интересно не чувам, само за пореден път искате да покажете как можете абсолютно безпредметно да похарчите ценно парламентарно време … Считам за абсолютно безполезно да губим и времето на министрите, след като всеки въпрос може да бъде зададен писмено и да получим отговор”, обяви лидерът на „Воля”.

Извън забележките на Караянчева парламентът почти не проведе дебат по същество. Управляващите бързо отклониха разискванията към странични теми и постепенно разговорът премина към размяна на лични остроти между депутатите от противоположните лагери.

източник: segabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

ПРЕКАЛЕН ЩАБ И БОКУ НЕ Е ДРАГ

0 (0) Мина вече месец, откакто сме в извънредно положение. За страшното разбрахме от следните мерки: задължиха ни да носим маски с риск от бактериални инфекции и задушаване, останахме без работа, правосъдието вдигна бялото знаме и май само престъпниците имат право на достъп до съдебната система, затвориха пазарите и голяма […]
боклуци

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.