ГЕРБ-Пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
бо-сме

Министерските заплати се увеличават от 1 април, като основното възнаграждение на членовете на кабинета от тази дата вече ще възлиза на 5 522 лева. По-висок ще бъде доходът включително и на министър-председателя, както и на вицепремиерите, въпреки че двама от тях са „без портфейл”, т.е. Нямат конкретно поверено ведомство.

Увеличението, което бе решено преди около месец, се случва заради повишаването на средната заплата в страната, отчетена от Националния статистически институт, а също и заради скока на брутния вътрешен продукт с 3,4%, резултати, които вече не са актуални.

Изчисленията сочат, че средната заплата към 1 април ще бъде 1300 лева, данни обаче показват още, че на такова възнаграждение се радват едва 20% от сънародниците ни, като 80% от хората остават под тази заплата.

Въз основа на този посочен от НСИ среден доход от 1300 лв., увеличение на получаване пари ще има и при народните представители, като по закон те следва да вземат тази заплата, умножена по три. Освен това за участие в комисии им се дължат по 15% отгре. Прослуженото време пък прибавя по 1% върху основната заплата за всяка една година, като това означава, че те ще вземат по 4248 лв. на месец.

Министър-председателят пък получава възнаграждение, което е с 55% над това на депутатите, като към него се добавя по 1% от тази сума всяка година стаж. Това означава, че Бойко Борисов вече ще взема чисти 6372 лева, без към това да се слагат добавките за прослужено време, които са 1,6% в неговия случай. На практика, с тези добавки, министър-председателят ще взема около 10 000 лева.
Първенец в тази класация е президентът, който по-закон взема най-високата заплата в държавата и с индексирането, ще се разписва срещу сумата от 8 456 лева, а като се придобие добавката, ще получава над 12 000 лева.

източник: edinnabulgaria.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Италия достигна пика на заразата, шести ден в Ломбардия новите случаи намаляват

0 (0) За шести пореден ден в най-тежко засегнатата от епидемията от новия коронавирус италианска област Ломбардия се наблюдава намаляване на новите случаи на зараза, пише в. „Република“. Новите случаи на зараза в северния регион през последните 24 часа са 1047, а вчера бяха 1154, а преди два дни – […]
ploshtad-prazeni-samo-ptici-20-G

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.