Гешев топи президента пред Брюксел

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Румен Радев и Иван Гешев Снимки Архив Клуб Z

Главният прокурор е изпратил до писмо до шефа на Европейския парламент, в което повтаря опорните точки на правителствената пропаганда

В средата на юли – в разгара на протестите за оставка на главния прокурор, той е изпратил поне едно писмо до Европейския парламент, в което повтаря основните опорни точки на правителствената пропаганда срещу президента. Приблизително същите тези могат да се чуят и в официални изявления на Иван Гешев в България, както и в медиите, близки до правителството и Делян Пеевски. Нещо повече – стилът на едно от писмата, с което „Капитал“ разполага, е подобен на този в публикациите, които обслужват властта.

„В последните дни Прокуратурата на Република България беше подложена на безпрецедентен политически натиск от Президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Политическите борби и скандали целят дискредитирането на институцията и накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт“. Така започва писмото, подписано от Иван Гешев на 13 юли, до председателя на Европейския парламент Давид Мария Сасоли и до председателя на комисията по граждански свободи и правосъдие Хуан Фернандо Агилар.

Това се случва само няколко дни след избухването на масовите протести срещу правителството и главния прокурор. Повод за тях стана нахлуването на тежко въоръжени екипи от прокуратурата в президентството ден след като Румен Радев поиска Ахмед Доган и Делян Пеевски да не бъдат охранявани от НСО. Писмото е изпратено веднага след началото на протестите и идеята вероятно е била европейските институции превантивно да се запознаят с гледната точка на властта в България, като се изпреварят евентуално оплаквания срещу нея в Брюксел.

По-далечната цел вероятно е да се помогне на ГЕРБ в маневрирането им в групата на ЕНП в европарламента. През последните седмици там темата за върховенството на закона става все по-важна и този въпрос ще се превръща в ключов за властта в България, тъй като всички основни групи в Брюксел не са склонни да пуснат новата бюджетна рамка, ако няма условия за спазване на закона, правата на гражданите и медийната свобода.

„В изявленията на политици от последните дни се излагат твърдения за неравнопоставеност и избирателност при провеждане на разследвания срещу лица, заемащи високи държавни длъжности, което представлява директен опит за намеса в независимостта на прокуратурата и поставянето ѝ в ситуация на зависимост от политически субекти“, пише Иван Гешев до председателя на Европейския парламент.

„Държавният глава на Република България, който по дефиниция би следвало да олицетворява единството на нацията, в серия от политически изказвания – „Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости„, „Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“, заяви, че не вярва на прокуратурата“, оплаква се обвинител №1 на Брюксел. Според него Румен Радев дори „си е позволил да изкаже мнение, че българската прокуратура е мафия“. „Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции, (…) тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“. Според главния прокурор тези изказвания са „безпрецедентни“ и дават „изключително лош сигнал за държавността“.

прокуратура

В писмото си Иван Гешев дори обвинява президента, че не зачита принципа за разделение на властите („основополагащ за правовата държава“), като иронията в случая е, че една от най-сериозните критики към главния прокурор преди време беше именно за пренебрежението му към тази идея. „Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени„, каза главният прокурор в интервю за БНТ малко преди да бъде избран на този пост.

По-нататък в писмото до Европейския парламент се описват повдигнатите обвинения на двамата съветници на парламента – Пламен Узунов и Илия Милушев, и след това се преминава към декларации. „Българската прокуратура е зависима само от закона, от българските граждани и от интересите на родината. Заявяваме и показваме по категоричен начин, че всеки български гражданин, включително и богатите българи, нямат причини да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците по начина, по който го правят мнозинството честни българи“, пише Иван Гешев.

Според него в последните месеци българската прокуратура „безпрецедентно след 1989 година повдигна обвинения на действащи министри (всъщност е само на един – Нено Димов от „Атака“ и близкия до Валентин Златев зам.-министър от същото министерство – бел. ред.), депутати (всъщност в последните месеци няма повдигнато обвинение на депутат), кметове (всъщност няма и нито един кмет), висши полицейски началници (вероятно се има предвид шефът на отдела за наркотиците в ГДБОП), олигарси (тук сигурно се имат предвид Бобокови) и лица от ъндърграунда“.

Всичко това според Иван Гешев е довело до активизирането на „огромен политически, медиен и финансов ресурс срещу нас„. Истината е, че до момента няма нито едно действие на прокуратурата, откакто тя се оглавява от Иван Гешев, или пък от времето, когато той беше заместник главен прокурор, или докато беше шеф на специализираната прокуратура, което да е насочено към противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Няма и нито един задържан, нито обвинен представител на ГЕРБ или ДПС.

Писмото завършва с това, че в сегашната сложна здравна и икономическа криза „българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос“, както и с обещание, че Иван Гешев ще продължи да държи адресатите на писмото в течение на следващите развития по тази тема.

източник: capital.bg

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Община Гълъбово е коалиция между ДПС и Ковачки

0 (0) В края на миналата година общинският съвет в Гълъбово гласува споразумение за горене на минимум 500 000 тона отпадъци с "Брикел" на Ковачки. С което гарантира превръщането на града в сметище. Само четирима от съветниците са против. Съгласно споразумението, община Гълъбово се задължава да не разгласява информация, свързана […]
d0bed0b1d189d0b8d0bdd0b0 d0b3d18ad0bbd18ad0b1d0bed0b2d0be d0b5 d0bad0bed0b0d0bbd0b8d186d0b8d18f d0bcd0b5d0b6d0b4d183 d0b4d0bfd181 d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.