Изненада: Проектоконституцията на ГЕРБ премахва Великото народно събрание

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
боко
София (26 февруари 2020) Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се срещнаха с представители на превозвачите в сградата на Министерския съвет. Пресфото-БТА снимка: Христо Касабов (ПК)

Ликвидиране на Великото народно събрание и прехвърлянето на правомощията му на обикновеното Народно събрание е най-голямата изненада в проекта за нова Конституция на Република България, внесен днес от ГЕРБ. Идеята за свикване на ВНС и нов основен закон беше обявена от премиера Бойко Борисов в петък, съобщава bTV.

Голяма част от основните текстове повтарят приетите преди 29 г., като има някои различия в самата структура на документа.

Въпреки заявката на премиера, че всеки гражданин ще може да сезира Конституционния съд, в крайна сметка индивидуалната конституционна жалба не е въведена – липсва ясен ред за сезирането на КС.

За сметка на това, чл. 165 от проекта изненадващо регламентира, че НС може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията, а чл. 169 казва, че обикновеното Народно събрание може и да приеме нов основен закон. ВНС е споменато в Преходните и заключителни разпоредби, където се посочва, че то се саморазпуска след приемането на проекта.

Също толкова неочакван е и чл. 56, който дава законодателна инициатива и на съдебните кадровици – съдии или прокурори.

Останалите промени съвпадат в голяма степен и с казаното от Борисов, и с исканото от други партии и организации през годините – намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите; намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

Създава се отделна глава за омбудсмана.

източник: bg-voice.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

ПОЛИТОЛОГЪТ НА ГЕРБ СЕ ОПИТА ДА ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ПРОТЕСТИРАЩИ И ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ (СНИМКИ И ВИДЕО)

0 (0) Известният политолог Стойчо Стойчев, който обикаля всяка една про правителствена медия, да обяснява как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов са единствените, който дават сигурно бъдеще и управляват перфектно България, тази вечер, вероятно бе пратен да провокира мирно протестиращи на бул. Ситняково в София. С джипа си той […]
Screenshot 325

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.