Къде ще отидат 10 милиарда лева нов държавен дълг?

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
пари

Правителството направи официалните финансови разчети във връзка със започналата икономическа криза, като още преди това заговори за нов държавен дълг до 10 милиарда лева. Дори да си затворим очите за очевидното лицемерие на Борисов, който само седмица по-рано каза, как не желае да заробва децата ни с нови милиарди дългове, всички български граждани си задаваме въпроса: къде ще отидат 5-10 милиарда лева нов държавен дълг и какво се случи с чудесното финансово състояние, просперитет и резерви?

baner-zdrave

За нас от Възраждане няма съмнение, че се готви една от най-големите кражби в историята на България, но нека разгледаме в детайли какво подготвя правителството и как оправдава новите милиарди дълг, а накрая ще посочим и какво бихме направили ние, ако в момента управлявахме държавата.

На сайта на Народното събрание беше публикуван проектозаконът за изменение на държавния бюджет за 2020 година (може да го сравните със стария бюджет тук). Преди да започнем, ще отбележим, че министър Горанов подчерта, че ще работят по най-тежкия възможен сценарий. Разчетите на министерство на финансите показват спад от 3% на БВП, намаляване на приходите в хазната с 2 млрд. лева и увеличаване на разходите с 1,5 млрд. лева. Това прави дефицит от 3,5 млрд. лева.

Основният спад в приходите идва от 1,1 млрд. лева по-малко ДДС, 300 млн. лева от корпоративен данък, 300 млн. лева от данък върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) и още 300 млн. лева от акцизи, мита и други данъци.

Основният ръст в разходите идва от очакването за повишаване на безработицата с нови 200 000 загубили работата си, което води до проблем в бюджета за държавното обществено осигуряване, където се очакват 400 млн. лева по-малко приходи и 1 млрд. лева допълнителни разходи по фонд „Безработица“. Съответно от държавния бюджет се субсидира с 1,4 милиарда лева, което увеличава бюджета на държавното обществено осигуряване до 13,5 млрд. лева. Интересно е, че никъде не са предвидени бонусите на медицинските специалисти от 1 000 лева на човек. В държавния бюджет разходите за персонал са непроменени (5,78 млрд. лева), същото е с Националната здравноосигурителна каса (1,61 млрд. лева), същото е и с бюджета на общините (4,2 млрд. лева). Изглежда това не влиза в сметките на финансово министерство или промяната е пренебрежимо малка. Общественото очакване е за 1 000 лева х 10 000 медици на първа линия или около 60 млн. лева за следващите 6 месеца. Вероятно бонусите ще стигнат до тесен кръг медици.

Business Here
БЮДЖЕТ 2020
БЮДЖЕТ 2020
АКТУАЛИЗИРАН БЮДЖЕТ 2020
АКТУАЛИЗИРАН БЮДЖЕТ 2020

Нека се върнем на разчетите и да добавим и последния разход, който е 700 млн. лева за Българската банка за развитие, с които средства ще се гарантират кредити към бизнеса. Тук ще оставим българските предприемачи да преценят дали нови кредити са помощта, която очакват в момент, когато държавата блокира цялата им дейност.

Ако трябва да обобщим, то държавата според собствените й разчети има нужда от допълнителни 4,2 млрд. лева, за да покрие всичките си мерки, разходи и загуби. Това се потвърждава и от мотивите, които са изтъкнати за тегленето на нови до 10 млрд. лева.

Промени по отношение на държавния дълг за 2020 г.
ПРОМЕНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ ЗА 2020 Г.

Ние от Възраждане питаме: защо веднага се тегли кредит и какво стана с неусвоените средства по оперативните програми от ЕС?

В официалните данни на държавния сайт за контрол по оперативните програми eufunds.bg виждаме, че за текущия програмен период имаме бюджет с финансиране от ЕС от 20,2 млрд. лева. До момента са договорени 78% или 16 млрд. лева. Напомняме, че ЕК позволи на всяка държава да преразпредели остатъчните средства по бюджетната програма както прецени за добре по време на кризата. Сумата, която по официални данни е неразпределена, е 4,2 млрд. лева. Точно толкова са нужни на държавния бюджет в момента.Оперативни програми

Какво щяхме да направим ние, ако управлявахме държавата? Първо – ясно се вижда, че средства има от оперативните програми от ЕС, но дори без тях, има едно решение, което обаче е изключително неудобно на престъпната хунта. В държавния бюджет има предвидени 5,8 млрд. лева за персонал, които са непокътнати в новата актуализация на бюджета. Това значи, че най-раздутата администрация в Европа няма да понесе никаква тежест по време на цялата криза, нито стотинка. Самата администрация трябва да се съкрати с поне 50%, но към момента дори намаляване на възнагражденията (изключваме медиците) с 30% би довело до 1,8 млрд. лева допълнително. Отделно, същото трябва да се направи с общинската администрация и бюджетите на общините. Трябва да се спрат и всички капиталови разходи за придобиване на дълготрайни активи и основни ремонти, за което са предвидени 2,46 млрд. лева. Може да се спрат и капиталовите трансфери за подпомагане на държавните предприятия „БДЖ“, „Железопътна инфраструктура“ и „Пристанищна инфраструктура“, за които са предвидени 370 млн. лева.

Бюджет 2020

Преразглеждането на бюджета може да доведе до съкращаване на разходите с 4,5 млрд. лева, без това да застраши по никакъв начин стабилното функциониране на държавата. Това бихме направили ние от Възраждане, а защо не го прави правителството на ГЕРБ? Защото държавната администрация е основния гласоподавател на колониалния режим и загубят ли нея, губят всичко. Защото капиталовите разходи са парите, предвидени за ремонти и не искат да си загубят предвиденото за кражба. Защото не им пука за всички нас, българите, и предпочитат да изтеглят 10 милиарда лева, защото е по-лесно, защото е по-безопасно и защото предпочитат ние всички да платим сметката, а те да излязат сухи от бурята, която сътвориха!

Дали ще търпим поредния ненужен заробващ кредит или ще изметем боклука от държавата, зависи от всички нас!

Да живее България!

източник: vazrazhdane.bg

Къде ще отидат 10 милиарда лева нов държавен дълг? 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Обраха склад за хранителни продукти в Хасково

() Склад за хранителни продукти, намиращ се на булевард „Съединение“ в областния град е бил обран съобщават от МВР. След изкъртване на метален капак са задигнати хранителни продукти и 160 лева. Обекта се охранява от СОТ, уточняват от полицията. При друга кражба в Свиленград е задържан 32-годишен мъж. Той успял […]
полиция