Мутафчийски предложи ново затваряне на държавата на 16 Юни

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
мутаф

“За да бъде унищожен Коронавируса, Мутафчийски е предложил на кабинета ново затваряне на държавата! Така е щяло да се унищожи напълно заразата!

baner-zdrave

Наши източници ни уведомиха!” Тази информация обиколи повечето онлайн медии днес.

Полковник доц. Георги Попов, е началник на Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА. Член е и на Националния оперативен щаб. БЛИЦ го потърси по горещата тема за битката с пандемията COVID-19. Ето как доц. Попов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.-Доц. Попов, генерал Мутафчийски обяви, че в началото на м. април България е изживяла лек пик на коронавирус, а сега се наблюдава втори пик. Кога COVID-19 ще излезе от нашата държава?

– България ще излезе може би от тази коварна инфекция, но действително през април се наблюдава едно двугърбо разпространение на заболяването. Един път това се случи при първото увеличение на случаите със заразени, които се бяха завърнали от чужбина български граждани, които са работили там или са били на екскурзия в зимните курорти.

Сега се наблюдава втори пик, който е свързан най-вече с пътуванията по Великденските празници. Имайки предвид, че инкубационният период на инфекцията е от 5 до 14 дни, тъкмо в този период се наблюдава увеличение на заболеваемостта.

Business Here

-Очаквате ли сега ново увеличение на инфектираните с COVID-19 предвид прогнозата на Националния оперативен щаб, че това ще се случи заради масовите пътувания по Великден?
-Наблюдава се увеличение на заболеваемостта главно в София именно заради пътуванията по Великденските празници. Промениха се и хората, които заболяват. Вече не са само тези, които са в рамките на семействата и фамилиите, а сега се наблюдават в квартали и входове на блокове, разшири се огнището на заболеваемостта.

– В столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“ бяха проведени бързи тестове и след като се установи, че няма много случаи на COVID-19 бяха вдигнати ограничителните мерки за излизане от тях. Има ли опасност след премахване на предпазните съоръжения в тези райони да пламнат нови огнища на заразени?
– Благодарение на ефективната работа на органите на РЗИ София, отделните огнища в тези квартали се овладяха, а заболелите бяха поставени под карантина. Това при всички случаи ще овладее заразата в тези софийски квартали, но не смятам, че съвсем е преодоляна опасността.

Вярно, за успокоение на жителите, КПП-тата бяха премахнати, но опасността съществува и все още е необходима от една страна съвестта на хората обитаващи тези квартали, а от друга ефективността на органите на РЗИ, за да се ликвидират огнищата в това място на заразата.

-Петият ден от установяване на коронавирус ли е решаващ за определяне на по-нататъшния ход на лечението?
-Така наблюдаваме ние при нашите болни. Периодът между 5 и 7-ия ден е абсолютно показателен за това накъде ще тръгне заболяването. Ако инфекцията върви в леката форма, в която сме хоспитализирали пациента, така ще продължи и по-нататък. Но много често между 5 и 7-ия ден настъпва един срив, развиват се тежки пневмонии, наслагва се допълнителна бактериална флора, не отговарят в пълна сила на лечението лекарствата, които използваме за тази инфекция и много от болните именно на петия ден затъват и отиват към утежняване на състоянието.

-Вие наблюдавате много случаи на заболели от коронавирус във ВМА, където работят едни от най-добрите български специалисти. Какви поражения върху органите нанася COVID-19 върху органите на излекуваните пациенти?
-Това е нещото, което правим през последната седмица – да се връщаме ретроспективно назад и да проследяваме състоянието на първите ни заболели от началото на месец март. Освен разширени кръвни изследвания, извършваме и образни такива. За съжаление тези изследвания показват много тежки поражения на белите дробове, което ни дава основание да смятаме, че това заболяване не само се преживява много тежко в настоящето, но и ще дава и инвалидизиращи последствия за заболелите.

-Какво имате предвид под инвалидизиране – кои органи освен белите дробове ще бъдат засегнати?
– Основните поражения са върху белите дробове. Белият дроб е мястото, в което е локализирана инфекцията – в алвеолите. Настъпва едно фиброзиране, което при всички случаи в по-нататъшния живот ще даде последствия – от една страна ограничаване на дихателния капацитет на болните,  и второ това е тясно място за развитие на последващи пневмонии на белите дробове при други банални инфекции.

– Доц. Мангъров обяви, че действителният брой на заболелите от коронавирус е в стотици пъти повече от този, който ежедневно се докладва от Националния оперативен щаб. Как ще отговорите на неговото твърдение?
– Уважавам смелите изказвания на доцент Мангъров, все пак ние сме от една гилдия на инфекциозните болести, но те не почиват на реално потвърдени случаи. Всеки може да каже, че има скриване на случаи на заболели, но това, което се съобщава всяка сутрин от Националния оперативен щаб са истинските данни за броя на заболелите. Още повече, че обхватът на изследванията в голяма степен се разшири с тези от интензивни и други отделения, и това което се казва от Щаба са действителните числа, а не много повече както казва доц. Мангъров.

– Доцент Мангъров каза, че мерките, определени от Щаба за спазване на социална дистанция и слагане на предпазни маски нямат никакъв ефект. Той дори сравни, че все едно се опитваме да спираме мухи с метални решетки на прозорците. Как си обяснявате неговите думи?
-Обяснявам си ги с моята ежедневна практика. Ние всеки ден работим поне между 8 и 12 часа на ден в среда с разпространение на коронавирусна инфекция. Едно, че всички повърхности в клиниката най-вероятно са заразени и второ през клиниката минават минимум по 40 болни на ден, повечето от които с коронавирусна инфекция. Ако не носим ръкавици и предпазни маски, няма как ние да не се разболеем.

Смятам, че маската е единственото и най-важно средство, което предпазва нас, които сме на предната линия от заболяване. За мен маската е универсален защитник от тази инфекция.

– Какво бихте казал на хората, които подценяват COVID-19?
– Честно да си призная през януари, когато тази болест се появи в Китай, аз бях също от тези, които я подценяваха. Мислех си какво пък толкова един грип, голяма работа, ще го изкараме. Но сега, когато гледам как протича заболяването, в момента може би сме в разгара му и постъпват най-тежките случаи. Гледайки тези най-тежки случаи, особено при пациенти с диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, COVID-19 протича изключително тежко. Инфекцията поразява не само това, което знаем ние – респираторните, които директно поразяват епитела на белите дробове, но и кръвоносните съдове и реологичните качества на кръвта.

Смело мога да кажа, че това заболяване е изключително тежко!

– Извънредното положение в България е обявено до 13 май, но виждаме, че Австрия, Сърбия и други държави значително по-рано ще отпуснат ограничителните мерки. Към днешна дата какво е личното Ви мнение за мерките в нашата страна?
– Мерките в България са ефективни на фона на това, което виждаме като заболеваемост и смъртност от коронавирус. Аз смятам, че не е време тези мерки да бъдат предсрочно снемани.

Спазването на социална дистанция и поставянето на предпазни маски, както и спиране на събиранията на много хора на едно място, включително и в парковете, са най-правилните мерки и това води до спиране на заболеваемостта и най-вече до намален брой на настанените в болници. По тази причина болниците спокойно приемат най-тежките случаи.

– Има ли вероятност извънредното положение в България да бъде удължено и след 13 май?
– Лично моето усещане е, че във вирусната инфекция ще настъпи една умора, ще се пречупи. Може би това ще настъпи до средата или до края на май, но няма как една вирусна инфекция, поне при тези, които сме наблюдавали до момента, да не стигне до своята умора и естествен край. Но друг факт е много по-обезпокоителен, че тази епидемия ще има дълга опашка. Няма как да не се появяват нови и нови случаи, и това нещо ще продължи може би до юни и юли.

По-лошото е, че прогнозите на много авторитетни учени сочат, че ще има и друг голям пик на коронавируса през есента и зимата. Това ще са случаи на хора, които не са заболели през този сезон.

– Може ли конкретно да прогнозирате дали датата на извънредното положение ще бъде удължена?
– В това не мога да се ангажирам, но мога да кажа, че мерките са правилни.

– В навечерието на Гергьовден се очаква много хора да опитат да напуснат София. Какво ще ги посъветвате?
– Първо, категорично не съветвам хората да се отправят към изходите на София и да пътуват в провинцията, където биха могли да разнесат заразата.

Призовавам хората да спазват стриктно предпазните мерки,за да можем всички да си отдъхнем след 13 май и да поемем по един по различен път на отпускане на мерките. Но това безцелно пътуване до селата, планински или морски курорти, в никакъв случай не го поощрявам.

-Как ще помогне дарението на депутата Делян Пеевски на ВМА в битката срещу коронавируса?
– Двата респираторни апарата, които дари г-н Пеевски ще окажат изключително позитивен ефект в лечението на заболелите пациенти. Освен апаратурата, г-н Пеевски дари и солидна парична сума за поощряване на клиниката, което подейства ободряващо на служителите. Благодаря му специално.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: 4info.bg

Мутафчийски предложи ново затваряне на държавата на 16 Юни 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

"Няма кой да ме накаже". Прокуратурата оневини Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

() Прокуратурата е прекратила проверката за начина, по който бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се сдоби с луксозен мезонет от фирма “Артекс” в атрактивния столичен квартал “Изток”. Това става ясно от постановление на специализираната прокуратура, публикувано в сряда вечерта на страницата на гражданско движение “Боец”. Неправителствената организация сезира държавното обвинение […]
цветанов