МВР събира декларации в нарушение на Закона за личните данни – без да знае защо, пази ги в кашони!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
мвр
Снимка: Дневник

МВР събира декларации при всяко преминаване през КПП от гражданите, нарушавайки брутално Закона за защита на личните данни. Саморъчно написаните листи се събират в районните управления на полицията. Никой не знае за какво и дали изобщо ще бъдат използвани. От въведението няма никакъв ефект по отношение на пропускателния режим, наложен като специална мярка по извънредното положение заради коронавируса. Случайно или не – с напълно лишеното от полза действие, единственото, което постигнаха е, че върнаха жителството от соца.

От 0 ч. тази нощ при напускане на окръжните градове и при влизане в такива, всеки трябва да попълни собственоръчно декларация. Съдържанието на декларацията, според МВР – е определено за пресичане на злоупотребите. В нея се изписват всички лични данни – имена, ЕГН, адрес, номер на лична карта и дата на издаване. Кой – къде работи, с данните на работодателя и адреса му. Въпросните декларации се събират от униформените служители на КПП-тата. Според тях самите – същите се носят в полицейските управления, където се събират в една кутия.

Практиката брутално нарушава Закона за защита на личните данни, чието спазване е изрично условие за членството ни в Европейския съюз. На практика декларациите, съдържащи всички лични данни, се прибират от сулжебни лица, които не са лицензирани оператори по Закона за защита на личните данни. Същите се съхраняват при неясен регламент – в кашони, незнайно къде, как и защо. Всеки, имащ достъп до тях не само би могъл да злоупотреби с чужди лични данни, но и ще го направи напълно безнаказано, защото няма да е ясно кой по веригата е извършил престъплението.

Най-жалкото е, че с нововъведените декларации за придвижване, по никакъв начин не се осъществява контрол. Хабят се листи за безброй декларации, скоро трябва да се търсят и нови помещение за съхранението им. Няма как да се пресече каквата и да е злоупотреба. За сметка на това се увеличава безсмислено времето за висене на опашки пред КПП-ата.

Като цяло след 11 г. управление ГЕРБ успешно ни върна във времето на соца, когато нямахме право да живеем в друго населено място, освен в това, за което имаме жителство. Този път отживелицата е още по-глупава, защото се прави опит да се спре движението на хората, докато правителството декларира, че прави всичко възможно да не пречи на икономиката в държавата.

Оставам с въпроси към уважамите министри и премиер – как по-точно не пречите на частния бизнес в България и лично на мен, ако съм собственик на шивашки цех и ежедневно трябва да се произвеждат по 4 декларации за 200-те ми, например, шивачки? И каква Ви е ползата от поредната имитация на действия по опазване на населението от коронавируса?

Мартин Иванов

източник: rns.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

В Хонг Конг народа започна да реже с флексове и събаря стълбовете на 5G антените (ВИДЕО)

0 (0) Само искам да вметна, че въпреки стотиците да не кажа хилядите статии на световноизвестни учени за вредата от 5G оказва се на 14.03.2020г. управляващата измет използвайки овчекоронодушнатапаника без никой да разбере тихомълком, е прокарала и гласувала изграждането и поддръжката на 5G мрежата, която няма да изисква разрешение и […]
хонг-конг

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.