Обещаните от Борисов премии не са за всички медици от първа линия, ето само кои ще получат по 1000 лева

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Жени-Начева
Жени Начева

Не всички медици на първа линия в спешната помощ ще получат обещаните от премиера 1000 лв. над заплатите. 

baner-zdrave

Според писмо на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева до директорите на спешните центрове в страната – с копие от което OFFNews разполага, за да се сдобият с обещаната от премиера премия, служителите трябва да отговарят на определени условия.

Те трябва да са работили минимум 12 часа по график и да са участвали пряко в обслужване на болни с коронавирус или със съмнение за такъв.

Другото условие е в съответното населено място да има доказани случаи на коронавирус или съмнение за такива.

От писмото става ясно още, че Министерството на здравеопазването е сключило договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020″ в изпълнение на Проект за подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19.

Business Here

Според медици от съсловието подобно разграничение в заплащането на спешния персонал е недопустимо, тъй като никой не може да докаже дали болният, когото обслужват по време на дежурството си, не е с коронавирус, дори да няма видими симптоми за това.

Заради нарастващото разпространение на инфекцията и невъзможността да бъде контролирана, бяха въведени редица рестриктивни мерки. Вследствие на това се оказа, че екипите на спешната помощ обгрижват голяма част от пациентите, които не могат да посещават личните си лекари, заради инструкциите на МЗ при определени симптоми да им звънят по телефона. Единствените длъжни да се отзоват при позвъняване са спешните екипи.

Въпреки това, според горепосочените условия една част от работещите в ЦСПМ в страната няма да получат премия от 1000 лв. въпреки категоричните уверения на премиера: „Ще дадем по 1000 лв. на медиците от първа линия“.

Остава въпросът защо всички служители на центровете за спешна медицинска помощ не са на въпросната първа линия по заплащане.

източник: onovini.eu/

Обещаните от Борисов премии не са за всички медици от първа линия, ето само кои ще получат по 1000 лева 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Центърът за вирусология в Бон, Германия: Covid-19 не се предава въобще по въздуха, плодовете и зеленчуците и се запазва 3 часа върху пластмаса и метали

() Центърът по вирусология в Бон, който оперира в рамките на местната клиника, обяви на обществеността първите резултати от изследванията за новия коронавирус, за да могат хората по-добре да оценят ситуацията, предава скопският телевизионен „Канал 5“. Проучване, проведено от лекари в центъра, установи, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, […]
вирус