Обявиха извънредна епидемична обстановка от 00:00 часа на 14 май до 14 юни 2020 г.

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
niama-da-dopuskat-hora-bez-maski-079_2aaa777369cec105d78115f6bc923974

Всичко, което е разрешено, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено, няма да функционира и оттук нататък, като молове, училища и др.

Правителството обявява извънрена епидеична ситуация в страната

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Това съобщи правителствената информационна служба.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.
След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Разрешават се трансплантациите, а в градските градини и паркове вече всички може да ходят свободно – това са новите неща, които ще има в заповедите, обясни Ананиев. Поне една седмица смятам, че трябва да има високи стойности на заболели, за да приемем обратните мерки, каза той по повод изказаното намерение да се върнат по-строгите ограничения, ако надвишим 100 случая на денонощие.

Всичко, което е разрешено, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено, няма да функционира и оттук нататък, като молове, училища и др., каза министърът. Извънредното положение е отменено, но всички мерки действат, обясни той.

Ще издам няколко заповеди. Те ще влязат в сила от 00:00 часа на 14 май, каза Ананиев. Първата заповед е с противоепидемичните мерки, втората е с преминаването през контролно-пропускателните пунктове, третата касае карантината и четвъртата заповед е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности ще продължат да не функционират. В тези заповеди няма нищо ново, те просто са групирани, обясни министърът.

източник: bstv.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

“Свободна Европа”: Популярни журналисти са уволнени от Нова телевизия

0 (0) Журналистите Мирослава Иванова и Галя Щърбева, за които преди седмици беше обявено, че са поставени в работен “престой” заради извънредното положение, са съкратени от Нова телевизия, съобщи “Свободна Европа“. “Съкратена и безработна съм”, е бил лаконичният коментар на Иванова. Щърбева също е потвърдила, че Нова телевизия е прекратила договора й. В […]
Galia Shtarbeva Miroslava Ivanova zhurnalisti