Пълен обрат: Заведенията у нас не искат да отварят-мерките водели до фалит

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
витошка

До дни заведенията с летни градини и тераси имат право да отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

Кръчми, кафенета и барове не искат да отварят врати за клиенти, въпреки отпадането на забраната за масите на открито.  Това сочат резултатите от анкета, проведена от Сдружението на заведенията в България, която бе публикувана на сайта на организацията. Тя има 5628 членове.

таблица

Анкетата е по повод на издадената от здравния министър Кирил Ананиев нова заповед.  С нея от 6 май се допускат посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.

Повод за отказа да се отворят заведенията е протестен. Те искат 5% ДДС до края на 2021 г. и отлагане влизането в сила на Наредба 18 за касовите апарати. Влизането й в сила веднъж вече бе отложено с 6 месеца заради протестите на бранша

72,03% от запитаните заведения заявяват, че няма да отворят врати в знак на протест. 26,27 твърдят, че ще приемат условията и ще работят.

„С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря“, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на  заведенията. Той бе категоричен, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки.

По-късно днес от Асоциацията на ресторантьорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата те се надяват да постигнат резултати в намаляване на разстоянието между масите.

„Казаха, че може до четири човека на една маса, но какви са, имат ли родствена връзка или не, излиза от всякаква компетенция. Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо. Един метър дистанция е предостатъчен“, коментира Ричард Алибегов.

Той още веднъж настоя, че най-важно е да се предприеме пакет от икономически мерки. Отварянето не трябва да значи, че бизнесът е ОК, категоричен е Алибегов.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни, пък заяви пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРО). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“. Димитров обясни, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи.

vlastta.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Син на общинар от ГЕРБ в Смолян арестуван за неподчинение на полицията

0 (0) Младежът и приятелите му са били пияни и са оказали съпротива, твърдят от полицията Общинският съветник от ГЕРБ в Смолян Стоян Иванов се жалва със снимки и видеоклип в социалните мрежи, че синът му бил пребит от полицаи. В същото време обаче от областната дирекция на МВР твърдят, […]
кола_
BulgarianEnglishGreek