Теменужка Петкова: Двойно удължаваме срока за плащане на сметките за електричество

Тодор Стефанов
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
6

За появилите се „предложения“ да се наложи едва ли не мораториум за плащане на сметките – ще си позволя да изразя моето мнение, че може да стигнем до ситуация, в която популизмът да стане по-опасен за вируса. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод идея на опозиционната БСП да се спре плащането на сметките от битовите потребители в извънредното положение.

От всяко едно неплащане на сметки, както отбеляза министър Аврамова и председателят на КЕВР, ситуацията може да стане фатална. Неплащането на сметки е наистина крайна мярка, набелязаните днес мерки позволяват разсрочване на сметките, всеки ще има възможност да плати своята сметка в рамките на удължените срокове. Повтарям – двойно е удължен срокът за плащане на сметките (от 10 на 20 дни), можем отново да седнем да обсъдим ново удължаване„, подчерта Теменужка Петкова.

Да се говори за спиране е рискова стъпка, която ще доведе до огромно напрежение – ще доведе до междуфирмена задлъжнялост, от която трудно ще излезем. Ако се върви в тази посока, която от популистка гледна точка звучи добре, резултатите ще са ситуация, след месец или два битовите потребители ще имат да плащат не една, а 2 или три сметки. От страна на правителството и на дружествата решихме да се разсрочват сроковете за плащане, хората трябва да са спокойни, че ще получат възможност да платят сметките си при максимален комфорт“, каза Теменужка Петкова.

Сроковете ще бъдат дадени, решихме да се удължат сроковете за плащане, в индивидуани случаи съответен клиент може да поиска разсрочване на неговия дълг според възможностите си“, отбеляза министърът след съвместното заседание в М-во на енергетиката с трите електроразпределителни дружества и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Още новини от страната ще намерите тук

Направихме анализ на ситуацията с определени мерки, които са свързани с нашата работа и които са насочени изцяло към това да облекчат всички битови потребители по отношение на ползването на електрическа енергия и плащането на сметките за електрическа енергия“, отчете Теменужка Петкова.

Всеки един от представителите на трите електроразпределителни дружества е изключително мотивиран да работим изцяло в интерес на потребителите, така че те да бъдат максимално улеснени от една страна и от друга страна да се погрижим максимално за живота и здравето на битовите потребители и на хората, които обслужват съответните центрове за плащания към трите електроразпределителни дружества“, каза още тя.

Първата и най-важна мярка е свързана с осигуряване на непрекъсваемостта на снабдяването с електрическа енергия. В тази връзка и от страна на трите електроразпределителни дружества беше ясно заявена позицията, че всяко едно от тях преустановява всички планирани дейности с рехабилитация на мрежата, като ще останат само случаите на неотложна необходимост от ремонти. Неотложна необходимост от това да се възстанови ако някъде има прекратено подаване на електрическа енергия, то да бъде възстановено в максимално кратки срокове. Всички планирани дейности се преустановяват“, подчерта министърът.

Друга много важна мярка в тази ситуация, свързана със сигурността на снабдяването е това, което предстои да проверят колегите от трите електроразпределителни дружества във всички болници на територията на страната. Болниците представляват една особено категория потребители на електрическа енергия и всички те освен стандартното захранване с електрическа енергия, са длъжни да разполагат и със собствени трафопостове и да гарантират алтернативно захранване с електрическа енергия чрез посредством агрегати„, каза министърът.

Колегите от трите електроразпределителни дружества от днес стартират проверка във всички болници на територията на страната, за да проверим как функционират тези системи, които са собственост на болниците, дали са в изправност и дали биха могли да реагират адекватно при евентуални смущения в подаването на електрическа енергия„, подчерта Петкова.

От своя страна министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че са дадени указания „на ВиК операторите, ВиК дружествата да преустановят снемане на указания от водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите, както на инкасаторите с потребителите, така и с цел запазване живота и здравето на самите потребители“.

За тази цел указанията, които сме дали на ВиК операторите, са потребителите да могат да направят своя самоотчет на водомерите, да го съобщят на ВИК операторите по указаните начини, които са на интернет страниците на съответните ВиК дружества. ВиК дружествата ще могат да залагат и служебни резултати там, където няма самоотчет, не е подаден такъв като се основават на данни от предишен исторически период за средното потребление на абоната“, каза министър Аврамова.

Във връзка със заплащането на дължимите суми от потребителите, мерките, които са предприети, за да няма струпване на хора – препоръчваме на потребителите да ползват възможните начини за заплащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане, използвайки услугите на Изипей, плащане на гишетата на Български пощи и на касите на ВиК операторите“, обясни още Аврамова.

Ще се допускат в помещенията където са касите ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението и броя на касите. Тези помещения ще се дезинфекцират“, допълни още министърът.

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

62 са заразените от коронавирус в България към 17 часа (ОБНОВЕНА)

Във ВМА има 10 пациенти, в "Пирогов" 2-ма, в " Александорвска" -2, в Плевен - четирима, в Габрово - двам
Maxresdefault

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.