Пратеникът на САЩ: Ние искаме Балканите да процъфтят, а Русия ни пречи, тук е пълно с агенти на Москва

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Матю Палмър, пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреждава, че Русия иска да раздели региона и да попречи на интеграцията със Запада.

«Загрижени сме за намеренията на Русия по отношение на Западните Балкани», коментира той пред «Радио Свободна Европа».

Палмър съжалява за блокираното начало на преговорите за присъединяване Албания и Северна Македония към Европейския съюз.

«Смятаме, че и двете страни по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона. От съществено значение е и Северна Македония, и Албания да имат ясно европейско бъдеще».

САЩ биха искали да видят вратите отворени за ЕС.

«И двете страни изпълняват изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата през март».

Според него, европейската перспектива на Балканите има още едно предизвикателство, действията на руски агенти в региона.

«Със сигурност това е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение за Западните Балкани».

Палмър споменава случая с отравянето на Емилиян Гебрев и опита за преврат в Черна Гора.

«Като друг пример за злонамерена дейност бих посочил и усилията на Русия да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина».

По думите му, «визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия.»

«Русия предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, за забиват клин между Западните Балкани и Запада», коментира Палмър.

САЩ са готови да посочват още корумпирани лица, когато това е необходимо за борбата с корупцията, в готовността, когато е необходимо, да предоставят на българските власти информация по случая със съдия Андон Миталов.

«Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление», обясни той.

Палмър не иска да влиза в подробности за отделни случаи за други имена и други хора, включително такива на «по-високи позиции«.

«Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията».

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани добави, че няма да загатва «предварително конкретни решения«. Това съобщи News.bg.

копирано от: bgr.news-front.info

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Румен Радев атакува: Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента?

0 (0) Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде Агенция „Фокус“. „В ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира […]
Румен Радев.jpeg1

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.