Президентът Радев прати в БНБ критик на влизането ни в еврозоната

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
николай-неновски
Проф. Николай Неновски

Проф. Николай Неновски, когото вчера президентът Радев  назначи за член на Управителния съвет на Българската народна банка от своята квота, считано от 13 юни, се оказа противник на влизането на България в еврозоната.

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) публикува статия на проф. Неновски, в която той нарича желанието за влизането на България в чакалнята на еврозоната глупост:

„Когато една къща гори или вътре се бият, или има скандал, никой нормален човек не би се стремил да влезе. Освен ако не иска да изгори, да гаси огъня или да се бие. Твърди се, че българите имали здрав разум и “селски“ прагматизъм (селския прагматизъм оценявам високо). Пак известният английски икономист казва, че „за да видиш това, което е под носа ти е нужно постоянно да се бориш“.

Затова никак не разбирам дискусията за членство, за кандидатстване, за чакалня, за влак, за домашно, и за прочие мъчителни физически и умствени движения в посока към еврозоната. В другите страни такава дискусия няма (дори в Румъния нещата стоят по-внимателно). Или ако разбирам нещата, мога да предположа две основни причини: първата – глупост, втората – политическа мотивираност за получаване на еврофондове (които между другото скоро ще спрат) или някакви други неясни лични облаги. Европейският съюз и еврозоната са на кръстопът, а равнището на несигурност никога досега не е било по-високо. И държа да подчертая, че като казвам това, не отричам европейския избор на България, за мен той е повече от ясен“.

На 10 април премиерът Бойко Борисов каза: „Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в Еврозоната, ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети“.

Източник: 24chasa.bg

Президентът Радев прати в БНБ критик на влизането ни в еврозоната 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Росен Миленов: Борисов и Горанов безпардонно ни цакат със заеми

() Доказателство за пиянството на един народ, е че днес Борисов и Горанов най-нагло и безпардонно казват в очите на българите : Вие сте никои и затова ще Ви цакаме. Вие губите работата си, бизнеса си, не може да нахраните децата си, да платите битовите сметки и вноските по кредитите, […]
goranov_boris
BulgarianEnglishGreek