Проф. Даниел Вълчев: Не остана багер, с който премиерът Борисов да не се е снимал

Споделете тази статия с вашите приятели!
0
(0)
даниел-вълчев

Колко неотложно беше министър-председателят да отиде на магистралата, пита юристът

Не остана багер, с който премиерът Бойко Борисов да не се е снимал, заяви в ефира на БТВ проф. Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и министър на образованието.

Колко неотложно бе отиването на министър-председателя на една магистрала, попита в предаването „Лице в лице“ той, коментирайки ограничителните мерки във връзка с епидемията от коронавирус.

Юристът поздрави полицаите, които реагирали правилно на КПП-тата, но възрази срещу възраждането на известна милиционерщина, пример за която е точно графата в декларацията с „неотложните мерки“.

Според него всички хора в рисковата група да се разболеят от Ковид – 19 – възрастни и с придружаващи заболявания, трябва да спазват социална изолация, но младите и здравите трябва да са „на улицата и да работят“.

Даниел Вълчев подчерта, че ограничаването на основно права, каквото е правото на придвижване може да стане със закон, но в никакъв случай – със заповед. Още повече с такава, в която пише „до второ нареждане“.

Има поне четири групи въпроси на които обществото не получава ясен отговор.

На първо място, в България през последния месец и половина така и не стана ясно кой взема решенията.
Щабът не може да взема решения, тъй като той е назначен от премиера, за да го съветва. Решенията ги взема правителството. Ако нещата са добре, то ще бъде победител, ако не са добре, то ще е отговорно, посочи той.

Вторият въпрос е, знаем ли какво се случва? От доста време върви дебатът кои тестове са по-успешни и хората съвсем се дезориентират. За да победиш, трябва да знаеш какво стои срещу теб. От едни полушамански изказвания чувам, че срещу нас има един ужасен невидим враг. Само че това не мен нищо не ми говори. Ние в момента правим заключения, които нямат никаква статистическа стойност. Какво значи, че 50 човека са заразени – че са отишли в болница? Ние не правим тестове на случаен принцип, заяви проф. Вълчев.

На трето място, казва ни да се самоограничаваме и ние го правим, но трябва да ни се каже в името на какво. Ако е вярно, че рано или късно всички ще преболедуваме коронавируса, тогава какво точно правим в момента? Може ли някой да ми каже какъв точно е капацитетът на българската здравна система, защото от изявленията на Щаба не разбирам?

По данни на Националния статистически институт в България има 30 000 лекари, 346 болници, и 53 000 легла, а властите казват, че 40 заразени на ден са проблем, а при 80 заразени става страшно. Е, може ли тази система да рухне от 250 души, които са хоспитализирани с К-19, от тях 40 в реанимации и вече не можем да поемем повече?! А, ако водим война, ще се предадем при първите 50 ранени ли?, попита риторично той. Ами, ако се обърне автобус и има 40 или 80 ранени, какво правим, системата не може да ги поеме ли? Нисък е капацитетът, но ако е нисък, защо даваме над 4 млрд, лва на година за здравеопазване? Българската здравна система се нуждае от много сериозен мониторинг, подчерта бившият вицепремиер.

Още данни изнесе проф. Вълчев – за последната година у нас са починали 108 000 българи или по 290 на ден и никой не се притеснява от това. А от Ковид-19 – те са петдесетина за два месеца и затворихме цялата държава…

Четвърто, не мога да не призная, че мерките бяха приети навреме, но оттам нататък какво се случва? Аз не мога да повярвам, че на въздух, на откритите пространства хората се заразяват повече. Слушам от Щаба, че голям проблем щяло да бъде събирането на хора по парковете, за да пият бира. Това показва докъде сме деградирали – не ни притеснява, че се пие, а че се пие по време на пандемията. Ако пиеш например в Сентрал парк в Ню Йорк, на десетата минута ще те арестуват, заяви проф. Вълчев.

Нашето общество има тежък вирус, нашето общество не върви на добре. Ние имаме нужда от много сериозно наместване на ценностите. Изглежда, свикнахме, че размерът на колата ти и скъпият автомобил могат да те направят безсмъртен. Можеш да имаш и 10 бентлита, пак умираш. Тези неща трябва да се дискутират, каза още проф. Даниел Вълчев. 

източник: epicenter.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
Next Post

Енергийните компании искат увеличение на тока от 1 юли

0 (0) От енергийния регулатор обясняват, че исканията ще бъдат разгледани през юни Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на интернет страницата си предложените цени на дружествата в сектор „Енергетика“ за периода 01 юли 2020 – 30.06.2021. От таблицата се вижда, че от производителите на електрическа енергия 3% поскъпване иска […]
ток
BulgarianEnglishGreek