Радев отива утре в парламента, ще направи специално изявление към народа и НС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
радев

На 2 септември, сряда, държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обръщението на президента ще бъде от трибуната на Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента, която ще започне от 9.00 часа.

Днес Радев поиска парламентът да се саморазпусне.

Държавният глава заяви: „Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на гражданите нова. Мисля, че българите са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и подклажда повече гнева на хората„.

И още от критичните оценки на президента: „Категорично експертен кабинет – това ще бъде измама. При такъв режимът на Борисов ще организира изборите и пак ще ги спечели. Докато не видя категорично подадените оставки, няма да коментирам предлаганите промени в Конституцията“.

Миналата година Румен Радев също бе на откриването на есенната парламентарна сесия – 4 септември 2019г.  и в Обръщението си  към народа и Народното събрание подчерта:

Ако промяната не се случи, улицата ще помете статуквото!

– В страната са натрупани и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква да се взрем в един по-далечен хоризонт.

– България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективното управление – прозрачност, отчетност и отговорност.

– Когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност.

– Затова е нужна промяна – промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички.

– Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент: като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, като орган, призван да контролира изпълнителната власт.

Каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат своята цел, както сме се убеждавали неведнъж, докато не се промени политическата среда и най-вече начинът на упражняване на властта в България. 

Президентът поиска от депутатите ускорен дебат за: 

– пълноценен парламентарен контрол над изпълнителната власт.

–  правителството да представя ежегоден отчет за дейността си пред Народното събрание.

– министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството. 

– българският парламент  да пресече порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента. 

– да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и при ясни условия за защита на националната сигурност

–  обмисляне на законови и конституционни промени, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС – а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и т.н. – да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – каквато е в болшинството от развитите страни. 

–  необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантирането на физическата сигурност на българските граждани, неприкосновеността на тяхната собственост и очакваното от всички възмездие за престъпилите закона.

– да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции.


Без тези фундаментални предпоставки, няма да имаме сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. 


Времето за промяна неумолимо изтича.
Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

източник: epicenter.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Снимката на полицейското насилие или как се извива врата на народа

0 (0) Снимка, на която се вижда как полицаи издевателстват над мъж, като му извиват врата, се превърна в символ на насилието, упражнено днес срещу протестиращите. При равносметката, която направиха от СДВР отново излъгаха, като заявиха, че ченгетата не са използвали газ срещу хората. Десетки снимки доказват обратното. По повод […]
smimka_nasilie

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.