Сачева лъже в международен ефир: На площада са не повече от 6000 души, има свобода на словото

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
vrfpfh5z1ok

Безкомпромисно интервю в международен ефир. Така може да се определи интервюто на българският министър на труда и социалната политика Деница Сачева с журналиста от “Дойче веле” Тим Себастиан. В него се вижда как социалният министър се опитва да лъже в международен ефир, позовава се на стари данни от изследвания и противоречи на редица международни доклади, които превърнаха държавата ни в нарицателно за корупция.

“Кога правителството ще разбере посланието и ще подаде оставка?”
“Опасявате ли се от истината?”

Това са част от острите въпроси, хвърлени в полето на Деница Сачева, която бе определена от потребителите в общественото пространство като особено дебелокожа.

Сачева успя да повтори опорките на управляващите, които заяви и в друг международен ефир преди около месец, когато бе потърсена за интервю от британската BBC.

Тим Себастиан: “Кога правителството ще разбере посланието и ще подаде оставка?”

Деница Сачева: “Разбираме много различни послания от протестиращите, но чуваме и онези, които не са на протеста. Протестите започнаха преди два месеца, но съчетават различни послания. Тези, които се отнасят до по-добра правосъдна система и повече правосъдие или до битката с корупцията, ги чуваме и се стараем да водим такива политики”

Журналистът изброява и данните от последните статистики за доверието към кабинета и рейтингът на премиера Борисов.

Тим Себастиан: Тълпата ви казва, че не ви иска. Не искат проекта ви за нова Конституция. Искат незабавни избори. Така че защо не им ги давате?

Деница Сачева: Защото на площада няма повече от 6000 души. Над 1 милион са гласували за това правителство. Редовните избори са след 6 месеца.

Тим Себастиан: Хората не искат да чакат. Видели са достатъчно корупция и бруталност на улицата.

Деница Сачева: Не бих се съгласила със силните думи за насилието. Има 80 служители на реда, които са в болница. Има много насилие от страна на протестиращите. Интересно е също и фактът, че президентът трябва да е този, който да говори за единство и да призовава за диалог, а вместо това подклажда насилието.

Тим Себастиан: Това са много силни думи по адрес на Вашия президент. Но Съветът на Европа не е много съгласен, в частност комисарят по правата на човека Дуня Миятович, която споменава безброй сигнали за насилие над журналисти, които отразяват протестите – няколко са били пребити и напръскани с лютив спрей. Това според нея противоречи силно на задължението на правителството да защитава свободата на словото и сигурността на журналистите. Много е тъжно, когато трябва да ти напомнят нещо такова, нали?

Деница Сачева: Да, това е много тъжно, но Вие сте човек, който борави с истинските факти и сте награждаван за това. Мога да ви кажа, че фактите не подкрепят тези силни твърдения. Има над 80 полицаи, които са в болница и са били обект на много насилие. Имаше ковчези, донесени от протестиращите и редица други активности, на които ставаме свидетели… 

Тим Себастиан: Значи Съветът на Европа не знае за какво говори. Собственият Ви президент също не знае за какво говори…

Тим Себастиан: Президентът Радев обвинява министър-председателят във връзки с организираната престъпност, призовава Борисов да подаде оставка. По думите му това правителство е “морално приключило”, а според изследванията е приключило и формално. Прав е, нали? Каква е тази система, в която премиерът спи с пистолет и пачки евро в нощното шкафче? Какво е това правителство?

Деница Сачева: Какви са доказателствата Ви, че тези снимки са истински? И какви са съответно доказателствата на президента? Това ли е върховенството на закона? На снимките не се вижда едновременно премиерът до нощното шкафче. Мисля, че ако говорим за демокрация и върховенство на закона, съдът е този, който трябва да каже дали това е вярно или не.

Тим Себастиан: Но колко помага това на стабилността – ако президент и премиер са се хванали за гушите и настояват другия да подаде оставка? Отговорът би трябвало да е – “Не много добре”, нали така?

Деница Сачева: Искам да насоча вниманието ви към фактите, а те са много ясни – ние сме държавата, чийто брутен вътрешен продукт е най-малко засегнат, след коронакризата. Имаме и ниска безработица – в топ 5 сме. БВП е почти удвоен. Това не е възможно в държава, която е обхваната от такава масова корупция, не е възможно да има такива числа, ако корупцията е толкова дълбоко вкоренена, колкото се опитвате да внушите.

Тим Себастиан: Не съм единственият, който го казва. България и вашето правителство са се превърнали в нарицателно за корупция, мафиотско управление, проблеми с демокрацията, почти неработеща и политически манипулирана правосъдна система и то в международен план. Чудя се – защо продължавате да служите на правителство, заринато от толкова скандали?

Последва изброяване на данни от страна на Деница Сачева. Социалният министър посочи последните цифри, според които минималната заплата у нас е двойно по-голяма, а държавата ни е успяла да запази значителен брой работни места на фона на епидемията от COVID-19. Отчита се и най-малък спат на БВП.

Тим Себастиан: Ръстът на вашият брутен вътрешен продукт през последните години е около 50%. Румъния, която се присъединява към ЕС заедно с България, отчита ръст от над 200%. Може ли да обясните това? Имате най-ниската средна заплата в Европейския съюз. По-ниска е дори от тази в Босна и Херцеговина и Черна гора, които дори не са част от общността. Eвропейският съвет по външни отношения посочва, че не използвате добре европейските фондове. Защо е така – корупция или лошо опериране? Или и двете?

Деница Сачева: Това не е вярно. Минималната заплата, когато влязохме в управлението беше 250 лева. Сега е 610 лева. Това е благодарение на европейските инвестиции. Важно е да се каже, че има ръст и на БВП благодарение на фондовете.


Тим Себастиан: Госпожо министър, официални лица от всички сектори на властта са били част от корупционни практики, а последствия няма. Няма как да не се направи заключение, че вие позволявате на това да се случва, защото членове на това правителство и престъпните лица, които са свързани с тях черпят ползи всеки ден. За това съобщават от Държавният департамент в САЩ и споменават редица доклади, в които се споменава за подкупи, злоупотреба с власт, конфликт на интереси и др. Мислите ли, че светът нямаше да забележи какво се случва?

Тим Себастиан: Нито едно високопоставено лице не е било осъдено за корупция. Защо?

Деница Сачева: Има дела. Те не са приключили. Държа да отбележа още, че част от протеста, подчертавам – част,, са платени от човек, който иска да избяга от българското правосъдие заради неплащане на данъци.

Тим Себастиан: Продължавате да ми казвате какво сте направили за корупцията, но миналата година Центъра за изследване на демокрацията в собствената ви държава заяви, че поне 35% от обществените договори са свързани с корупционни практики. Това е повече от една трета. В това сте превърнали България и продължавате да смятате, че трябва да останете на власт. “Трансперънси интернешънъл” оценява държавата ви като най-корумпираната страна в ЕС и това е последователно за изминалите 7 години.

Деница Сачева: Защо не се позовем на Евробарометър тогава и тяхната статистика. Според нея 58% от респондентите в България не са се сблъсквали с корупция в своето ежедневие. Според Евробарометър държавата ни отчита 3% спад в корупцията в сравнение с 2017 г.

Тим Себастиан: Не знам коя статистика на Евробарометър гледате, но докладът от миналата година твърди, че 80% смятат, че има широко разпространена корупция. Това са статистики, които са повод за срам за всяка една развиваща се държава, какво остава за страна-членка на ЕС.

Деница Сачева: Същият Евробарометър твърди, че 28% от хората са се сблъсквали с корупция, а 58% изобщо не са ставали жертви на подобни практики.

Тим Себастиан: Не знам какви цифри гледате. Чудя се всъщност дали чувате хората на площада или просто се опитвате да се задържите във властта и да оправдаете правителствената си заплата.

Деница Сачева: Да, чуваме ги. Както ви казах, на площада няма едно общо виждане и няма една обща група. “Оставка” може да е често срещан слоган, но там има различни хора с различни мотиви. Тези млади хора, които всъщност искат по-добра съдебна система и по-ожесточена битка с корупцията, ги чуваме. Искаме да отговорим на техните искания.

Тим Себастиан: Да, но не го правите. Според Държавния департамент на САЩ не правите нищо по въпроса. Предоставяте възможности за корупция по всички етажи на правителството.

Деница Сачева: Не бих се съгласила с това… Мисля, че… 

Тим Себастиан: Значи и те не знаят за какво говорят? ЕС не знае за какво говори, САЩ не знае за какво говори… Сякаш никой не ви разбира. Вие сте една дълбоко неразбрана държава. 

Деница Сачева: Казвам го още веднъж – в държава, в която доходите са се повишили, където нивата на безработицата са по-ниски и където БВП се повишава, не можем да говорим за корупция. Не може да има такива цифри, ако има такава корупция.

Тим Себастиан: Така казвате… Госпожо министър, защо има толкова малко уважение към свободата на пресата от страна на вашето правителство, която в крайна сметка е основополагаща за всяка демокрация? Дуня Миятович отбеляза миналата година, че ситуацията със свободата на медиите продължава да се влошава. Тя подчертава липсата на прозрачност в собствеността, натиск върху журналисти… Защо продължавате да позволявате на това да се случва? 

Деница Сачева: Повече от 60% от медиите в България са критични спрямо правителството. Не бих казала, че това е липса на свобода на пресата.

Тим Себастиан: “Freedom House” съобщава, че проправителствен политик и журналист – Емил Кошлуков е поел контрола над Българската национална телевизия, всички критични гласове са били заглушени. Същото е положението в “Нова броудкастинг груп” – нови лица са се появили, разследващи журналисти са били уволнени. Очевидно нямате никакъв интерес към преса, която държи отговорни политиците, нали така?

Деница Сачева: И с това не бих се съгласила, защото в най-гледаните предавания в ефира Българската национална телевизия преди дни гости бяха едни от лидерите на опозицията и лидерите на протеста. Всеки ден има протести ежедневно пред сградата на медията и хората свободно могат да изразят мнението си относно правителството и медиите в България.

Тим Себастиан: Да, но не ги разследват. Не ги държат отговорни за корупцията. Тази година “Репортери без граници” обвини правителството ви в това, че се опитва сплаши журналисти и посочват, че представителите на медиите са подложени на вербални атаки и заплахи от страна на високопоставени лица. Защо е това? Страхува ли се правителството ви от истината? 

Деница Сачева: Виждате ли ме да се страхувам от истината? Разбираме, че има много проблеми и имаме много работа, за да преборим корупцията…

Тим Себастиан: И сте свършили много малко. Много малко за времето, в което тази партия е на власт.

Деница Сачева: Има 9000 наблюдения върху официални служители. Казвате, че това е малко?

Тим Себастиан: И колко са били осъдени? Колко?

Деница Сачева: Мислите, че… 

Тим Себастиан: Няма високопоставен служител. 

Очаквайте подробности от цялото интервю.

Джесика Вълчева

What kind of government is this?

Anti-corruption protesters have been on the streets of Bulgarian cities since July demanding the government of Prime Minister Boyko Borissov step down. Bulgaria has the lowest GDP in the European Union and has been listed as the most corrupt country in the EU for seven years in a row. Tim Sebastian asks Denitsa Sacheva, the country's labor and social policy minister, how she continues to serve in a government that has done so little to crack down on organized crime.

Публикувахте от DW Conflict Zone в Четвъртък, 1 октомври 2020 г.

източник: Фрог нюз

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Гешев - циничен и вулгарен към гражданите, както винаги

0 (0) Онзи ден един възрастен хасковлия постави пряк въпрос на Иван Гешев: Аз съм този който иска оставката ви. Кога ще разследвате 700-те милиона на Горанов? Кога господине?Вместо да отговори Гешев каза:-По-високо!Човекът не се поддаде и пак го попита, по-настоятелно: Кога ще разследвате 700-те милиона на Горанов?Въпреки, че го […]
гешов

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.