СДВР: Ще премахнем барикадите по някое време през нощта

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
barikadiprotest-orlov-most.-1

МВР се закани, че ще разчисти блокадите в София по някое време през нощта, както направи това само преди два дни. Това стана ясно от извънреден брифинг на директора на СДВР Георги Хаджиев. Пресконференцията на СДВР дойде след като в социалните мрежи се появиха предупреждения, че полицията готви нов щурм срещу барикадите и е разпоредена мобилизация на униформените.  

„СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички“, обяви той пред журналисти, на които не разреши да му задават въпроси. 

През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир, обяви в патетично изявление Хаджиев. Неговите думи прозвучаха повече от странно,  като се има предвид, че сутринта представител на СДВР даде брифинг, на който бе обявено, че всичко е минало спокойно. Часове по-късно обаче вече се оказа, че е имало пъклен план за окървавяване. От думите на Хаджиев не стана ясно кога точно са разкрили въпросните намерения и защо ги съобщават почти денонощие по-късно.

Хаджиев обаче обяви в изявлението си, че целта на снощните протести била намесата на полицията и окървяването на проявата, но органите не се били поддали и предотвратили намеренията. След това той пробва да обясни тезата си с няколко примера: „Служителите на СДВР установиха груби, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади. Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона“. „Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района“, допълни той.

„Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи, имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха във „Фейсбук“, че е време да полетят павета. Установена беше и група 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболни агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук.“, твърди Хаджиев. Според него велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляли из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията“. Целта на всички тези мероприятия и провокации бе да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста, каза директорът на СДВР.

„За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война и здравето на столичани, включително на тези, които протестират макар и нерегламентирано и открито, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата“, закани се Хаджиев.

Протестиращите на свой ред се усъмниха, че целта на полицията е да се стигне до провокации.  Информация за готвения щурм разпространи доста преди брифинга на СДВР Димитър Стоянов от разследващия сайт „Биволъ“. „Довечера МВР се готви да „изнесе“ отново протестните лагери на Орлов мост и Триъгълника (колко sexy) на властта. За момента има две опции. Първата – МВР да вкара провокатори, които да започнат да се бият с другите протестиращи или да започнат да нападат и мерят жандармерията. Просто за да им дадат повод да влязат сред протестиращите. Вторият вариант е да започнат да изнасят мирно и без насилие палатките, като се случи преди ден. Мои източници обаче твърдят, че към София се изнася личния състав на няколко ОДП-та и са им казали да се готвят за бой“, написа Стоянов на страницата си в социалната мрежа. Подобно предупреждение отправи и гражданското сдружение Боец, което призова за отстояване на блокадата на Орлов мост до оставките.

„СДВР има заповед да „отстрани блокадите“. Вероятно ще действат отново през нощта със същата тактика. Или ще я допълнят с внедрени провокатори, които да предизвикат напрежения, размирици и агресия вътре в блокадите и сред протестиращите, за да дадат формален повод на полицията и жандармерията да се намесят веднага и разбият всичко и всички.По информация на БОЕЦ има напрежениеи вътре в МВР, като част от служителите все по открито заявяват подкрепа и солидарност с протестиращите. Това кара Борисов, Гешев, Пеевски и Доган да бързат да смачкат протестите веднага, докато все още имат контрол“, предупреди организацията. Оттам дават съвети на  протестиращите как да се държат в случай на нова полицейска акция. Сред инструкциите е присъствието на достатъчно многобройна група, масово документиране на случващото се, незабавно отстраняване на пияни, дрогирани и провокатори. 

източник: segabg.com

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Конгресът на САЩ и ФБР разследват български политик и олигарх за корупция

0 (0) Български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate’s Committee on Homeland Security and Governmental Affairs – HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари […]
kongres_sashch_peevski

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.