Шефът на ЦИК подава оставка заради ГЕРБ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
цик

Стефка Стоева предположи, че комисията ще бъде използвана като „необходимия грешник” на изборите, ако се провали машинният вот

Стефка Стоева – председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), внезапно обяви на днешното заседание на органа, че ще подаде оставка. Решението й идва само около половин година преди редовните парламентарни избори.

По думите й причините за оставката са лични и затова няма да представя мотиви. Преди това обаче тя надълго и нашироко говори за непълнотите в Изборния кодекс и, в частност, проблемите около машинното гласуване. От изказването й стана пределно ясно, че е несъгласна с положението, в което ГЕРБ постави ЦИК, като й вмени отговорността по придобиването на устройствата за гласуване.

Стоева напомни, че през февруари изборните комисари са внесли в парламента анализ на проведените миналата година избори, към които са приложили свои препоръки за подобряване на изборния процес, включително за цялостното ангажиране на всички държавни органи по организацията на машинното гласуване. „Внесохме ги тогава, но досега няма промени относно уредбата на Изборния кодекс за машинното гласуване. Въпросът беше загърбен от парламента още през месец март. Проведоха се няколко работни срещи и въпросът за Изборния кодекс бе затворен“, констатира огорчено Стоева.

Затова за шефа на ЦИК е дошло като изненада предложението на ГЕРБ, направено този месец, да се въведе машинно гласуване в цялата страна, като се възложи на комисията да осигури устройствата „чрез наемане или закупуване“. „Не считам, че приобиването на машините и всички останали разнородни по вида си дейности трябва да се стоварва върху гърба на ЦИК. Тя няма такова правомощие по Изборния кодекс. Целта е вероятно комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори. Вярно, че ЦИК е организаторът на изборите, но правомощията й са конкретно изброени и са свързани с организацията на изборния процес“, възрази Стоева на предложението на управляващите.

От изказването й се разбра, че няма намерение да носи вината при евентуален провал на вота, ако трябва да прави избора между „наемане или закупуване“. „Питам – при тази нова предвидена в закона неяснота, кой от двата придобивни способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала, дали той е правилният и целесъобразният? Тук сме отговорни хора, веднъж сме минали по пътя на една обществена поръчка за доставка, при това само на 3000 машини, а сега предстои да са в пъти повече и знаете какъв тежък и отговорен е този процес. И аз се питам – защо с лекота законодателят прехвърля основния въпрос за вида на придобивната сделка върху ЦИК – и това в навечерието на изборите, които не е ясно дали ще са редовни или извънредни, за Велико Народно събрание или за обикновено“, разсъждаваше Стоева пред колегите си, които я слушаха мълчаливо.

В заключение шефът на органа се обърна директно към публиката: „В резултат на тези действия ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение – да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство. Това е истината и обществото трябва да знае това, защото не бива да се стоварва на нас и, след като не сме спрели работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите.“

КРИТИКИ КЪМ ПРОЕКТА НА ГЕРБ

В изявлението си Стоева наблегна на редица въпроси, свързани с машинното гласуване, които проектът на ГЕРБ въобще не засяга. Първо, дали ще се търсят машини за гласуване или пък за електронно отчитане на вота, каквито предложения има. Второ, дали ще се закупят или ще се наемат устройствата, и на каква цена. Трето, няма финансова обосновка, от която да стане предварително ясно на обществеността колко ще струват машините. Четвърто, не се знае какъв брой машини ще бъдат необходими – а това зависи от въпроса дали ще има хартиено гласуване или не. И пето, изобщо не са уредени въпросите за съхраняване на машините и за осъществяване на цялостната логистика.

СКОРОШНИТЕ ТЪРКАНИЯ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Оставката идва на фона на станалите очевидни несъгласия между управляващите и изборната администрация. Наскоро стана ясно, че от ЦИК са пратили покана към вицепремиера Томислав Дончев за провеждането на среща, на която да бъдат обсъдени висящите теми, свързани с машинния вот. В ресора на Дончев влиза организацията на изборите по линия на правителството. Той обаче не е откликнал. В същото време се разбра, че Министерският съвет е възложил на държавната фирма „Информационно обслужване“ да извърши пазарно проучване за избор на устройства – факт, който е станал известен на ЦИК чак след като са получили доклада на фирмата за свършената работа. Всичко това предизвика смут в редиците на комисарите, които обаче така и не успяха да стигнат до обща позиция по темата.

ПРЕДСТОЯЩО

Стоева ще внесе оставката си в парламента следващата седмица, когато депутатите започват работа след лятната си ваканция. Вероятно и тогава ще започне процедурата по избор на следващия ръководител на ЦИК. Дотогава комисията ще бъде в ръцете на някой от тримата досегашни заместници на Стоева – Кристина Цанкова-Стефанова, Силва Дюкенджиева и Таня Йосифова.

източник: segabg.com

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

СЪВЕТНИК ОТ ГЕРБ Е РОДНИНА НА РАЗБИВАЧА НА ПАЛАТКОВИЯ ЛАГЕР - ГЕОРГИ ФЛОРОВ

0 (0) До Свободна България достигна информация, че общинският съветник от Столична община, листата на ГЕРБ – Борис Петров Петров, е много близък роднина на организатора на контра протеста. Георги Флоров е родом от Челопечене, и приближени разказват, защо той си позволява да раздава правосъдие по столичните улици, и каква […]
флоров

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.