След серия скандали: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си!

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
медицински-съвет

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви председателят на органа проф. Коста Костов пред Дарик радио.

baner-zdrave

Информацията потвърдиха други членове на съвета.

Той беше създаден преди две седмици, за да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник.

Причината да спре дейността на съвета от експерти е, че ангажиментите им вече са приключили.

До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на националния щаб. Още със сформирането си някои членове на съвета и най-вече доц. Мангъров, започнаха да настояват за бързи тестове, които щели да покажат дали вече е придобит т.нар „стаден имунитет“.

Business Here

Шефът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафийски категорично отхвърли тези настоявания и заяви, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.

За бързите тестове бе взето компромисно решение – масово тестване да се прави в края на епидемията и то когато се появят доказано верни тестове.

Последва обаче нов остър сблъсък – по цялостната стратегия на щаба около мерките и отлагането на пика. Д-р Атанас Мангъров от съвета настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките.

„Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор“, реагира остро премиерът Бойко Борисов.

Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. Членовете на съвета са готови и занапред да помагат, уверява в интервю пред Дарик радио проф. Коста Костов.

източник: onovini.eu

След серия скандали: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си! 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Мутафчийски към журналистка: Въпросът ви е безсмислен. Благодаря ви! (ВИДЕО)

() Ръководителят на щаба за борба с разпространение на коронавируса Венцислав Мутафчийски не пожела да отговори на въпрос на журналистка, като го нарече безсмислен. Клипче от случката публикува на фейсбук страницата си журналистът Иван Бедров. На брифинга Ива Николова му задава въпроса: „Как е възможно да знаеш, че някой има […]
мутафчикииски