Проф. Герджиков: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов, нищо че не ги е приел

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
ognqn-gerdjikov-804x420

В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов, обясни пред „Труд“ проф. Огнян Герджиков – юрист, бивш председател на парламента и служебен премиер.

baner-zdrave

Припомняме, че сутринта чрез Сашо Диков Васил Божков предостави акциите на „Левски“ на Бойко Борисов. Той не ги прие.

банер-728x90 (1)

Борисов отказва акциите на „Левски“, препоръчаха на Диков да занесе папката в „друга балканска столица“

Ето какво каза Герджиков пред „Труд“:

Проф. Герджиков, вие сте „бащата“ на Търговския закон у нас след демократичните промени. Обяснете какъв е пътят на джиросаните акции на ФК „Левски“, при положение, че стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не желае да ги приеме, а Васил Божков ги прехвърля чрез инструмента „джиро“?

Business Here

– Премиерът Борисов просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре.

– Какво е правното действие?

– Акциите би трябвало физически да са при него. Това значи той да получи акциите с джиро. И на гърба да има подпис на Васил Божков дали и очевидно той ги е пратил с пълно джиро, т.е. с посочване на джиратаря. И на свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре. Сега, по правило, джирото се предхожда от един договор между джирант и джиратар. В изпълнение на този договор правно-техническият способ на прехвърлянето е това джиро, което се прави на гърба – ендосамент се казва още, било пълно джиро или непълно бланково, само подписът на джиранта ще е достатъчен и вече минават във физическото притежание, в случая на Бойко Борисов. И Бойко Борисов да се освободи от тях, щом няма предварително такъв договор, на свой ред джиросва на когото намери за добре. Има мераклии и толкоз.

– Т.е. трябва да има активно действие от страна на премиера като физическо лице?

– Да, точно така.

– Какъв е статутът на тези акции към този момент?

– В момента акциите са на Бойко Борисов.

– Без значение, че той не ги е приел?

– Да. И щом не ги иска, на свой ред той ги джиросва на когото намери за добре. Акциите имат значение, за да се участва в Общото събрание на дружеството за вземане на решение и съответно да се получи дивидент, ако се гласува такъв накрая на финансовата година. Това е значението на това да си акционер. Очевидно Борисов не желае да се занимава с това и на свой ред ще ги джироса на когото намери за добре и това е.

– Колко време отнема тази процедура?

– Може да отнеме 1 минута и 5 секунди. По един подпис се слага. Те са в купюри и нямам представа колко купюри са, но ги подписва и ги джиросва на когото намери за добре.

източник: korektno.bg

Проф. Герджиков: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов, нищо че не ги е приел 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Президентът пусна Закона за здравето, ще сезира КС за текстове

() Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на МС доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния момент. Президентът Румен Радев подписа указ за обнародване на ЗИД на Закона за […]
румен радев(1)