Проф. Герджиков: В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов, нищо че не ги е приел

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
ognqn-gerdjikov-804x420

В момента акциите на „Левски“ са на Бойко Борисов, обясни пред „Труд“ проф. Огнян Герджиков – юрист, бивш председател на парламента и служебен премиер.

Припомняме, че сутринта чрез Сашо Диков Васил Божков предостави акциите на „Левски“ на Бойко Борисов. Той не ги прие.

Борисов отказва акциите на „Левски“, препоръчаха на Диков да занесе папката в „друга балканска столица“

Ето какво каза Герджиков пред „Труд“:

Проф. Герджиков, вие сте „бащата“ на Търговския закон у нас след демократичните промени. Обяснете какъв е пътят на джиросаните акции на ФК „Левски“, при положение, че стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не желае да ги приеме, а Васил Божков ги прехвърля чрез инструмента „джиро“?

– Премиерът Борисов просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре.

– Какво е правното действие?

– Акциите би трябвало физически да са при него. Това значи той да получи акциите с джиро. И на гърба да има подпис на Васил Божков дали и очевидно той ги е пратил с пълно джиро, т.е. с посочване на джиратаря. И на свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре. Сега, по правило, джирото се предхожда от един договор между джирант и джиратар. В изпълнение на този договор правно-техническият способ на прехвърлянето е това джиро, което се прави на гърба – ендосамент се казва още, било пълно джиро или непълно бланково, само подписът на джиранта ще е достатъчен и вече минават във физическото притежание, в случая на Бойко Борисов. И Бойко Борисов да се освободи от тях, щом няма предварително такъв договор, на свой ред джиросва на когото намери за добре. Има мераклии и толкоз.

– Т.е. трябва да има активно действие от страна на премиера като физическо лице?

– Да, точно така.

– Какъв е статутът на тези акции към този момент?

– В момента акциите са на Бойко Борисов.

– Без значение, че той не ги е приел?

– Да. И щом не ги иска, на свой ред той ги джиросва на когото намери за добре. Акциите имат значение, за да се участва в Общото събрание на дружеството за вземане на решение и съответно да се получи дивидент, ако се гласува такъв накрая на финансовата година. Това е значението на това да си акционер. Очевидно Борисов не желае да се занимава с това и на свой ред ще ги джироса на когото намери за добре и това е.

– Колко време отнема тази процедура?

– Може да отнеме 1 минута и 5 секунди. По един подпис се слага. Те са в купюри и нямам представа колко купюри са, но ги подписва и ги джиросва на когото намери за добре.

източник: korektno.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Президентът пусна Закона за здравето, ще сезира КС за текстове

0 (0) Радев нееднократно е призовавал отговорните институции към планирано и управляемо излизане от извънредното положение. Липсата на план от страна на МС доведе до приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето в последния момент. Президентът Румен Радев подписа указ за обнародване на ЗИД на Закона […]
румен радев(1)

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.