Банско под блокада – две седмици карантина

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Coronavirus Positive

Оперативният щаб е решил Банско да бъде поставено под карантина две седмици.

Щабът отправя предложение към министъра на здравеопазването да издаде заповед. Заповедта вече се пише, заяви на извънреден брифинг Венцислав Мутафчийски.

От този час на днешна дата се въвеждат следните противоепидемични мерки: забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица пребиваващи на територията на града.

Забранява се излизането на всички жители на града без основателна причина като посещение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователните институции, бензиностанциите. В града могат да влизат товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, лекарства, стоки от първа необходимост, служители, свързани с комунално-битови услуги, без които Банско не може да функционира. Това включва също и полицаи, служители на Противопожарна безопасност и медицински лица.

Лицата, които се намират извън града имат 24 часа да се завърнат в него.

По информация на външния министър Екатерина Захариева на територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Те ще могат да напуснат града, а останалите в него ще бъдат под карантина по заповедта на министъра на здравеопазването.

Чуждестранните туристи ще бъдат извозени с чартърни полети за Великобритания, израелските туристи са напуснали вчера и днес. Други туристи има все още малко, те също ще бъдат извозени контролирано до летището, ако решат да напуснат.

Ако има нужда от износ на продукция, това също ще бъде възможно през ГКПП-тата при стриктен контрол и дезинфекция на превозните средства.

Банско разполага с медицински център със специалисти по вътрешни болести, педиатрия и неврология плюс пет общопрактикуващи лекари. Всеки човек, който се нуждае от специализирана помощ, ще бъде превозван с линейки до областната болница в Благоевград.

Карантината ще бъде наложена за срок от 2 седмици, за да не се получава паника, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев, който също даде за пример, че е възможен внос на хранителни стоки и всичко за бита на гражданите.

По-рано през деня бяха обявени 81 доказани случай в България, като трима от тях са от Банско, непосредствено свързани с работата на ски пистите и функционирането на града като туристически център.

По думите на Мутафчийски това е затвърдило мнението, че в такива ски курорти поради различни обстоятелства, включително и климат, са изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция.

Банско под блокада - две седмици карантина 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Издирват нападателите на журналиста Слави Ангелов

() Късно снощи разследващият журналист и главен редактор на в. „168 часа“ – Слави Ангелов, беше нападнат на улицата пред дома си. Нападателите са били двама души с маски, а трети е заснел побоя. Журналистът е настанен в болница „Царица Йоана“ в стабилно състояние, с наранявания по главата и счупен […]
Police
BulgarianEnglish