Отлага се само срокът за местния налог върху имотите и автомобилите – до края на юни

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
данъци

Срокът за подаването на годишните данъчни декларации за гражданите остава непроменен – 30 април. Остъпката от 5% върху данъка за довнасяне пък ще може да се ползва до 31 март. Това става ясно от окончателните текстове в Закона за извънредното положение, които бяха разяснени от Националната агенция за приходите (НАП). В настоящата данъчна кампания НАП предлага предварително попълнени декларации, което улеснява обработването на формуляра и позволява подаването му изцяло по електронен път с ПИК код или електронен подпис.

baner-zdrave

Единствената отсрочка за гражданите се отнася до местните данъци върху имотите и автомобилите. Заложената 5% отстъпка при плащане на данъка в пълен размер ще важи до 30 юни вместо до 30 април, както е в момента. Удължаването на срока за плащане с отстъпка се прави, за да се избегнат опашките пред касите на отделите „Общински приходи“. От Столичната община напомниха, че най-удобният и безопасен начин за плащане без никакво чакане е през портала на общината.

Удължава се срокът за подаване на декларацията за годишния корпоративен данък – от 31 март на 30 юни. Дължимият данък печалба също ще може да се плати с тримесечна отсрочка – до 30 юни. Това е и срокът за подаване на годишния отчет за дейността. Има лека промяна по отношение на изчисляването на авансовите вноски на корпоративния данък.

Удължаване на срока за ползване на 5% отстъпка до 31 май има само за физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци, в т. ч. еднолични търговци, както и земеделски стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци. Те ще трябва да подадат годишна декларация и да платят данъка до 30 юни.

 От НАП припомнят, че по време на извънредното положение се спира принудителното изпълнение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, тоест запори, възбрани, разпродажби и др. Няма да се провеждат публични търгове и няма да се извършва въвод във владение.

Business Here

Данъчната агенция съветва гражданите да отложат посещенията си в офисите на НАП до края на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни с ПИК или електронен подпис.

източник: bstv.bg

Отлага се само срокът за местния налог върху имотите и автомобилите - до края на юни 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Президентът дари заплатата си на беден Видин

() Президентът Румен Радев дари средства за Видин, съобщиха от пресслужбата на общината. Държавният глава предостави на града едно месечно възнаграждение, за да даде пример на останалите политици и бизнеса. Припомняме, че преди няколко дни Община Видин публикува банковата си сметка за всеки, който има възможност да дари средства или […]
радев