Борисов разпореди да се отворят и моловете

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
borisov_molove

Не е ясно как е бил убеден ген. Мутафчийски, който бе непреклонен те отново да започнат да работят

Премиерът Бойко Борисов разпореди отварянето на моловете в страната, което най-вероятно ще стане от понеделник. Това съобщиха от правителствената пресслужба след разговори между него и представители на големи търговски обекти и на Българската ритейл асоциация. На срещата са участвали още здравният министър Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Заповедта за отварянето на моловете ще бъде издадена по-късно днес от Ананиев.

baner-zdrave

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, посочил Борисов.

Не е ясно какво е убедило ген. Мутафчийски и Ананиев за отварянето на моловете, тъй като до вчера те бяха твърди в позицията си, че те трябва да не работят, тъй като в тях има голяма вероятност по-лесно  да се разпространява коронавирусът.  

По време на срещата са били обсъдени детайлно и условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Като аргумент за отварянето им е бил изтъкнат „също приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му“.

https://www.facebook.com/watch/?v=240903433989646

Премиерът Борисов отбеляза още, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

Business Here

Още вчера собствениците на търговски обекти, намиращи се на територията на моловете, поискаха от Борисов и Ананиев да им разрешат да започнат работа.

В момента дейността в моловете е частично възстановена – работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони. 

„Считаме, че при прецизна организация и спазване на  санитарно-хигиенните изисквания отварянето на търговските обекти в моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негатните последици върху икономиката“, посочват от Българската ритейл асоциация в писмо до премиера. В него те припомнят, че в сектора са заети близо 290 000 души, голяма част от които са в неплатен отпуск или на борсата.

Така едни от последните обекти, които остават затворени заради епидемията от коронавируса, са детските градини и спортните зали, детските и спортните площадки. Не са отворени още и училищата, университетите, всички театрални и концертни зали, закритата част на ресторантите.

И ФИТНЕСИТЕ

По-късно стана ясно, че се подготвя е отварянето на фитнес залите. В 14 часа днес представители на Българската асоциация за здраве и фитнес ще проведат среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Нареждането е на премиера Бойко Борисов.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени правилата, при които ще функционират фитнес центровете. Голяма е вероятността в началото на следващата седмица да се отворят залите и да се разреши и практикуването на индивидуални спортове на закрито.

източник: segabg.com

Борисов разпореди да се отворят и моловете 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Дати, имена, събития. Каква е историята зад публикувания чат между Васил Божков и Vladi Goranov

() Два скрийншота от размяна на текстови съобщения с контакт, записан като Vladi Goranov, публикува във фейсбук страницата си укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков. От разпространените разговори се вижда, че двамата обсъждат срещи помежду си и „инструкции“ от страна на министъра към вече бившите председатели на Държавната комисия по […]
bozhkov