Иванов: Няма да се допуска безцелно движение на хора по празниците

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
иванов

Контролът на КПП-тата ще бъде засилен по време на четирите почивни дни

От направените на случаен принцип проверки на над 9000 деклараци на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание „отиване на работа“ нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Не се опитвайте да заблудите полицията, останете вкъщи. Полицаите не са сложени на КПП-тата за подигравка. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг относно мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден. Той обясни, че това е извадка за цялата страна, но за нарушителите санкции ще има.

Той уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Единствената разлика в четирите почивни дни е, че основанието „отиване на работа“ отпада. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора. Иванов съобщи, че на КПП-тата в София е имало засилено преминаване и призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине. 

„Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропусквателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите „Какви мерки се спазват?“. Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Може би искат след десетина дена, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, за това тези проверки ще продължат. „, заяви главният секретар на МВР.

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ, Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете. 

„Ако на КПП-тата можем да върнем колата, как да върнем цял влак? Влаковете пътуват между областните градове, но спират и в други градове. Как да се прецени основателни ли са причините за пътуване?“, попита той. За контрола в махалите, Иванов изрази очудване, че мерките там се спазват много стриктно.

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция”  Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници, ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропусквателни пункта. Екипи на Пътна полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция „Пожарна безопасност“. На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците. 

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките. 

„На пропусквателните пунктове ще се изискват както лични карти, така и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг“, обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

„Досъдебните производства до момента са 789, актовете по закона за здравето са 5 889, като от тях 2 534 са за неносене на предпазна маска“, разкри Ивайло Иванов.

източник:nova.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

Корнелия Нинова: Важно е да се помогне на безработните, на родители, останали да гледат децата си, на възрастни и самотни хора

0 (0) Трябва разумен и обмислен план за постепенно намаляване на карантинните ограничения „Сегашното решение на управляващите за подпомагане на българските производители няма да даде резултат. В него пише, че търговските вериги трябва да предлагат българска стока и толкова – нито какъв процент, нито колко да е площта. Нашето предложение […]
ninova

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.