Какви са ограниченията в Банско?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
полицейска кола

От вчера (17 март) въведоха най-строга карантина в Банско. Решението беше съобщено на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Въведени са следните мерки в Банско:

  • Забранява се влизането и излизането от града. До 20 ч. на 18 март всички с постоянен и временен адрес в Банско могат да се приберат в града;
  • Забранява се излизането по улиците на всички жители на градабез основателна причина. Позволява се единствено ползването на здравни пунктове, застрахователни пунктове, аптеки, хранителни магазини, банки, бензиностанции;
  • В града ще могат да влизат и излизат само доставчици на стоки от първа необходимост, електротехници, ВиК служители, медицински лица, пожарникари и т.н.
  • Всички автомобили, които влизат и излизат от Банско по време на карантината се дезинфекцират със специални препарати. На шофьорите и хората, които пътуват с тях се измерва температурата

Строгите мерки в града са за срок от 2 седмици.

От Общинския кризисен щаб в Банско съобщават, че доставката на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост ще става само през КПП на изхода на гр. Банско в посока към гр.Разлог под контрола на представители на РЗИ и БАБХ.

За извършване на социалните дейности е създадена извънредна организация.

Открити са горещи телефонни линии само за хуманитарни въпроси / 0896805125, 0894358250, 0899123739, 0893637010 /

КПП на трите изхода на гр. Банско – към гр. Разлог, гр. Добринище и с. Баня са изнесени на такова разстояние, че животновъдите да могат да стигат до фермите си. Тяхното движение е при специален режим, контролиран от органите на МВР. Ще бъде обявен начинът за доставката на фураж.

Производителите  на мляко могат да изнасят продукцията си до мандрите със съдействието и под контрола на представителите на БАБХ и РЗИ на КПП.

В много от хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, персоналът е от съседни на Банско населени места и това създава проблем за работата на обектите.

От общината отправят апел към собствениците да назначат временно на работа местни хора или да променят работното време, така че да не се стига до затваряне на обектите.

Хората с медицински проблеми да се обръщат към личните си лекари, а при спешни случаи на телефон 112.

Отправя се призив към наемодателите да не гонят от квартирите досегашните си наематели, които не могат да напуснат Банско.

Няма възможност и не е необходимо да се правят масови изследвания на работещите в туристическия бранш, съобщават още от кризисния щаб в Банско.

От щаба предупреждават, че напускането на домовете ще бъде осуетявано и санкционирано.

Разрешено е излизането от домовете за пазаруване или други неотложни нужди само по 1 човек с предпазни средства.

Родителите да не допускат излизането на децата от домовете.

От кризисния щаб предупреждават още гражданите да не се опитват да излизат или влизат в града по полски и горски пътища.

Санкциите за нарушителите са строги –  лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Вижте пълният текст на заповедта на министър Кирил Ананиев:

ЗАПОВЕД

На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана  с разпространението на COVlD-19 на територията на гр. Банско и препоръка на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на Република България

Н А Р Е Ж Д А М

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция – Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

източник: БНТ

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полезни телефони за връзка в извънредното положение

0 (0) На тях могат да бъдат задавани въпроси, както и да се подават сигнали за неспазване на карантина България е в извънредно положение заради COVID-19. Всеки ден случаите на заразени у нас се увеличават, а в държавата се въведоха крути мерки за опазване здравето на хората. Държавните институции откриха […]
телефон 112

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.