Над 200 000 души ще останат без вода, ако Борисов не вземе спешни мерки за язовир Тича, твърди Манолова

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
манолова

Над 200 000 души от Шумен, Търговище и околните общини ще останат без вода, ако Борисов не вземе спешни мерки за язовир Тича. Нито ВиК, нито КЕВР си удържаха на думата, че в Шумен няма да плащат висока цена за некачествената вода, а сега ще останат и без вода. Някой трябва да понесе отговорност, защото този проблем не е от вчера. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Шумен. Тя е в града по сигнал на граждани за безводие в язовир Тича и за замърсяване на река Камчия от сметището до шуменския квартал Дивдядово.

baner-zdrave

“Безхаберието на институциите е пълно. Бяхме на дъното на язовир Тича, но там вода нямаше. С просто око се вижда колко по-ниско е нивото на водата. След това видяхме и какви са шансовете на алтернативните водоизточници, каквато е река Камчия. Токсичната вода от сметището до квартал Дивдядово се излива в реката”, допълни Манолова. 

Тя допълни, че в село Саламаново има водоизточник, но за да се използва водата е нужен ремонт на водопровода, който струва 225 хил. лв. ВиК Шумен и община Шумен обаче твърдят, че нямат тези пари. 

По думите й държавата на Борисов така управлява водите в България, че „неочаквано“ за институциите стотици хиляди хора остават без вода. Манолова призова кмета на Шумен и ръководството на местното ВиК да отидат да видят колко малко е водата в язовир „Тича“. „Ще има ревизия на това ВиК-дружество и на всички, които са отговорни за състоянието на водите”, категорична бе тя. 

Граждани разказаха пред Манолова, че след организирани от тях протести са били притискани, направени са им фишове, предупреждавани са да внимават с гражданската си активност. 

Business Here

„Това за мен е чиста репресия – да те викат в полицията и да те разпитват”, каза Билан Янков като визираше протестите, организирани в Шумен, Разград и Търговище, срещу високите цени на горивата, високата цена на водата, безводието и срещу бездействието на институциите.

„Шумен е първият град, в който ни спря полиция за проверка. Ние спазваме закона, но няма да позволя хората да са мачкани и притеснявани, затова че са изразили гражданска позиция. Ще подкрепим Билан и няма да позволим да се гаврят с хората, които са излезли да протестират”, каза Манолова. 

Председателят на Инициативен комитет „Дивдядово“ Йорданов Йорданов заяви, че сметища като това близо до квартал Дивдядово се закриват и Община Шумен е могла да кандидатства по европейска програма за преместване на сметището. „С решение на Общинския съвет общината е задължена да кандидатства по такава програма и сметището да не е близо до Дивдядово”, обясни той. 

Манолова предупреди, че „Изправи се.БГ“ ще възпрепятства процеса на горене на боклук чрез инсталация за горене на отпадъци, която Столичната община планира да е почти в центъра на София, в сградата на ТЕЦ – а.

източник: banker.bg

Над 200 000 души ще останат без вода, ако Борисов не вземе спешни мерки за язовир Тича, твърди Манолова 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Скандален запис на Бойко Борисов 18 +

() ЦАР ЦЪРВУЛ В ЦЕЛИЯТ СИ ПРОСТАШКИ БЛЯСЪК!! Изслушайте записа – това нещо ни управлява и решава съдбите ни! Циничен, гнусен, зъл, невъзпитан и откровено прост. От тук нататък всеки, който каже дори една дума добра за него, ще го обявя за враг на България!!! Подобно нещо е НЕТЪРПИМО И НЕДОПУСТИМО! […]
борисов