Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв.

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
линейка

Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем, питат от Асоциацията

baner-zdrave

Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ излязоха с изключително остра позиция, в която обвиняват държавата, че не ги счита „за хора от първа линия в борбата с COVID-19“.

„Ще ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19“, пише в декларацията, която е подписана от председателя на НАРСМП д-р Десислава Кателиева.

От асоциацията посочват, че близо 8000 лекари „вече цял месец живеят със страха да не предадат заразата, с която се сблъскват ежедневно“. Въпреки това спешните медици все още не са тествани по никакъв начин, нито пък се обезщетяват за рисковете от работата им, изтъква се в позицията. 

„Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти“, пише в позицията.

Business Here

В тази връзка НАРСМП пита властта и националния оперативен щаб колко от лекарите в спешна помощ са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията. „Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия“, заявяват медиците.

Те искат да знаят кога ще имат достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите им от интензивни и инфекциозни отделения. „Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник-атака в последствие се оказват с положителен тест за COVID-19?, питат медиците.

Другият им въпрос е кога ще има бързи тестове, за да диагностицират пациентите си. „Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб?“, завършва позицията на НАРСМП.

източник: segabg.com

Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв. 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Двама депутати от ГЕРБ с положителна проба за коронавирус

() Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. “За съжаление днес ми бе потвърдена положителна проба за коронавирус. Това налага следващите 28 дни […]
герберки